ZZ.lv ARHĪVS

Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras izaugsmes (piekt)diena Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā un Dobeles valsts ģimnāzijā

zz.lv

2014. gada 23. septembris 18:06

399
Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras izaugsmes (piekt)diena Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā un Dobeles valsts ģimnāzijā

Lai iepazīstinātu skolēnus ar veiksmīgas karjeras izaugsmes ceļa karti un iespējām darba tirgū, pirmo reizi Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īpašā karjeras dienu kampaņā 2 mēnešu laikā viesosies vispārizglītojošās, jauniešu un pieaugušo vakara (maiņu), neklātienes vidusskolās, profesionālajās skolās, internātpamatskolās, ģimnāzijās un pamatskolās visā Latvijā. Kampaņu iedibina kā ikgadēju tradīciju, lai veidotu sekmīgu NVA partnerību ar jauniešiem jau esot skolas solā un plānojot savu profesionālo nākotni. 

Kampaņu 9.–12.klašu skolēniem atklās piektdien, 26.septembrī, kad NVA vadītāja Inese Kalvāne, aģentūras karjeras konsultanti, speciālisti un pašvaldību pārstāvji plkst.9 viesosies Jelgavas Spīdolas Ģimnāzijā, savukārt plkst.13 – Dobeles valsts ģimnāzijā. 

Pasākumos piedalīsies arī aktīvi jaunieši, kuri dalīsies savā pieredzē un veiks skolēnu aptauju, apzinot viņu viedokli par nodarbinātības iespējām Latvijā u.c. jautājumiem. Aptaujas rezultātā apkopos secinājumus par skolēnu viedokli nodarbinātības kontekstā.

Karjeras dienu jauniešiem mērķis ir iepazīstināt ar NVA kā turpmāko partneri karjeras izaugsmes plānošanas procesā un atbalsta saņemšanā situācijas, kad nepieciešama palīdzība atbilstoši darba tirgum papildināt teorētiskās un praktiskās arodprasmes. Skolēniem būs iespēja iepazīties ar daudzveidīgo NVA pakalpojumu klāstu, kurus iespējams izmantot visas dzīves garumā – sākot no 15 gadiem līdz pat sirmam vecumam.

Pasākuma laikā NVA karjeras konsultanti informēs skolēnus arī par prasmēm, iemaņām un zināšanām, kādas šodien ir nepieciešamas, lai veiksmīgi atrastu darbu un strādātu savā izvēlētajā profesijā. Ir būtiski, lai skolēni jau esot skolas solā domātu par savu nākotni un apzinātos tās iespējas, kuras sniedz valsts brīdī, ja radusies krīzes situācija. 

Tāpēc NVA speciālisti skaidros par aģentūras darbu ne tikai bezdarbnieku reģistrēšanas kontekstā, bet arī par sniegtajām iespējām karjeras izaugsmē. Proti, par kursu un dažādu apmācību piedāvājumu. Tāpat skolēniem būs iespēja uzzināt par situāciju darba tirgū un pieprasītākajām profesijām. NVA speciālisti skolēniem skaidros arī iespējamos riskus un sekas, izvēloties strādāt ārpus Latvijas. 

Vienlaikus skolēni saņems detalizētu informāciju par piedāvātajiem specifiskajiem pakalpojumiem tieši jauniešiem, piemēram, par Jauniešu garantijas atbalsta pasākumiem un Skolēnu vasaras darbu. Tā, piemēram, skolēniem un jauniešiem no 15 līdz 25 gadu vecumam ir iespējas bez maksas apgūt gan nepieciešamās praktiskās darba iemaņas, gan darboties dažādās jauniešu darbnīcās, gan ar valsts atbalstu strādāt, iegūstot pirmo reālo darba pieredzi.

Skolēni pasākuma laikā varēs uzdot sev interesējošus jautājumus arī par citām atbalsta iespējām, kuras nodrošina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), arodvidusskolas u.c.

Kopumā šogad bez darba ir 7 277 jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas ir 9% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita. Lielākoties iemesls jauniešu bezdarbam ir nepietiekamās profesionālās un praktiskās iemaņas vai neatbilstoša arodizglītība. Kopumā šogad ar NVA atbalstu darbu atrada un sāka strādāt 7 176 jaunieši.

Vairāk informācijas par iespējām skolēniem un jauniešiem saņemt NVA atbalstu atrodama NVA mājaslapas sadaļās "Karjeras pakalpojumi" (http://www.nva.gov.lv/karjera/) un "Jauniešiem" (http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=433&mid=440&txt=3652).