ZZ.lv ARHĪVS

Saņem pirmās vēlētāja apliecības

Lāsma Antoneviča

2014. gada 22. septembris 19:30

1016
Saņem pirmās vēlētāja apliecības

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sākusi izsniegt vēlētāja apliecības tiem balstiesīgajiem pilsoņiem, kuru rīcībā pases vietā ir vien personas apliecība jeb eID karte. Jelgavas nodaļas vadītāja Inese Pučeta atklāj, ka saņemts vairāk nekā 900 šādu apliecību, taču grūti prognozēt, cik tām atnāks pakaļ. Pases «aizvietotāju», kur būs iespējams atstāt spiedogu, izsniegšana turpināsies līdz 3. oktobrim.

«Biju cerējis, ka iesim uz igauņu piemēru – iespēju balsot elektroniski. Lielākā daļa jauniešu, šķiet, tā domāja, taču ir, kā ir. Tomēr man tā nav liela problēma atnākt uz nodaļu un izņemt vēlētāja apliecību, jo uzskatu, ka vēlēšanās ir jāpiedalās un jāizpilda savs pilsoņa pienākums. Nākas gan pastāvēt rindā, bet vismaz nav jāmaksā,» teic pirmdienas rītā PMLP Jelgavas nodaļā sastaptais Māris Blūms. Māris bija viens no pirmajiem un nedaudzajiem, kas pirmajā vēlētāja apliecību izsniegšanas dienā bija ieradies saņemt «atļauju» piedalīties balsošanā.

Ar jauno kārtību gan neapmierināta ir dobelniece Aiga, kas darba dienas pavada Jelgavā. «Vēlētāja apliecību varu izņemt tikai tajā nodaļā, kur nokārtoju karti. Taču, kad izbraucu uz darbu, tā vēl ir ciet, bet, kad atgriežos – jau slēgta. It kā varēju nodaļu mainīt, bet tikt uz Rīgu, lai nogādātu iesniegumu, bija vēl sarežģītāk,» viņa min. Tomēr vislielākās dusmas ir par pašu problēmas būtību. «Likumā teikts, ka pase un personas apliecība ir vienādas nozīmes dokumenti, taču šīs vēlēšanas parāda, ka tā tomēr nav. Es pacentīšos izņemt vēlētāja apliecību, bet nedomāju, ka pārējie vairāk nekā 25 tūkstoši būs tikpat apzinīgi.»

Visu rakstu lasiet otrdienas, 23. septembra, «Zemgales Ziņās». Foto: Agris Samcovs