ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas pilsētā, Dobeles, Tukuma un Aizkraukles novados nav satraukuma par Krievijas embargo

zz.lv

2014. gada 12. augusts 18:59

747
Jelgavas pilsētā, Dobeles, Tukuma un Aizkraukles novados nav satraukuma par Krievijas embargo

Jelgavas pilsētas, kā arī Dobeles, Tukuma un Aizkraukles novadu pašvaldībās uzņēmēji pagaidām nav pauduši satraukumu par Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem pārtikas ražojumiem, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībās.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs aģentūrai LETA skaidroja, ka Tukuma novadā ir vairāki uzņēmumi, kuru eksports ir saistīts ar Krievijas tirgu, piemēram, "Tukuma piens" vai "Tukuma auto", kas ir ar pārtikas eksportu saistīts loģistikas uzņēmums, taču nopietnas bažas pašvaldībai viņi pagaidām nav pauduši.

Pašvaldībai pagaidām nav ziņu par varbūtēju sociālo spriedzi, tāpat uzņēmumi joprojām izvērtē, cik lielas grūtības Krievijas embargo tiem radīs, un tas saistīts ne tikai ar Krievijas tirgu, bet arī ar alternatīvu tirgu apguvi.

Šulcs uzskata, ka īpašiem gadījumiem nākotnē valdībai vajadzētu skaidri un nepārprotami noteikt pašvaldību iespējas un to robežas varbūtējiem uzņēmēju atbalsta mehānismiem, piemēram, nodokļu atlaidēm vai citiem.

Dobeles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs informēja, ka arī Dobeles novadā neviens uzņēmējs nav vērsies pašvaldībā kontekstā ar Krievijas tirgus problēmu.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns komentēja, ka pārtikas jomā Dobeles pusē vispār neesot daudz lielu uzņēmumu, kurus tas varētu ietekmēt. Lielsaimniecības ar govju fermām potenciāli var sastapt grūtības, taču fermas ir modernas un automatizētas un tajās neesot daudz darbinieku, lai tas radītu sociālo spriedzi. Savukārt daudzi lielākie Dobeles novada ražotāji, kas strādā konkrēti ar Krievijas tirgu, piemēram, "Tenax", nav pārtikas ražotāji.

Gan Šulcs, gan Spridzāns komentēja, ka pagaidām arī vēl īsti neesot apjausta Krievijas ierobežojumu ietekme, tāpat esot jāņem vērā tas, ka neviens uzņēmums nestrādā tikai un vienīgi Krievijas tirgum, bet eksportē uz Krieviju tikai kādu daļu no produkcijas.

Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Klismeta komentēja, ka arī Jelgavas pašvaldībai uzņēmēji nav pauduši nekādas bažas, un šis jautājums pagaidām nav aktuāls. Viņa skaidroja, ka Jelgavā ir mazāk pārtikas ražotāju nekā lauku novados. Lielākie varētu būt AS "Jelgavas dzirnavas" un "HKScan" grupas AS "Rīgas miesnieks" filiāle "Jelgava" (agrākais "Jelgavas gaļas kombināts"), bet arī no tiem nav ziņu par varbūtēju satraukumu saistībā ar Krievijas embargo.

Arī pēc Aizkraukles novada pašvaldības rīcībā esošās informācijas, Aizkraukles novadā nav uzņēmumu, kas varētu ciest tieši no Krievijas embargo, taču pastāv iespēja, ka ietekmi noteikti izjutīs lauksaimnieki un preču pārvadātāji, skaidroja Aizkraukles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Silaraupa.

Viņa prognozēja, ka ir arī uzņēmumi, kas no tā var ciest pakārtoti, jo ražo, piemēram, produktu piena ražotājiem - šokolādes glazūru biezpiena sieriņiem.

Kā ziņots, Bauskas novadā Krievijas embargo grūtības pagaidām vēl nav apjaustas un uzņēmēji satraukumu pašvaldībai nav pauduši, bet cilvēku sarunās bažas valda starp zemniekiem, kas Lietuvas pārstrādātājiem piegādā pienu, aģentūru LETA informēja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks.

Bauskas mērs skaidroja, ka liela daļa novada zemnieku pienu piegādā pārstrādes uzņēmumiem Lietuvā un arī Lietuvas uzņēmumus skāris Krievijas embargo, tāpēc piensaimnieki nobažījušies, ka pienam varētu kristies iepirkuma cenas.

Jau vēstīts, ka Krievija noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, nav iekļauts saldējums.

Saistībā ar Krievijas noteikto importa aizliegumu sākusi veidoties piena pārprodukcija, strauji krīt piena iepirkuma cena, kā arī pēdējās dienās tiek lauzti iepirkuma līgumi Lietuvā, līdz ar to atbalsts no valdības būtu jāsaņem ne tikai konkrētiem pārstrādes uzņēmumiem, bet arī problēmā iesaistītajiem piensaimniekiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina apjautātie eksperti.