ZZ.lv ARHĪVS

Nepārsētajos ziemāju laukos Zemgalē raža solās būt vidēja

Gaitis Grūtups

2014. gada 4. augusts 21:08

3441
Nepārsētajos ziemāju laukos Zemgalē raža solās būt vidēja

Pagājušās nedēļas nogalē un šonedēļ Zemgalē sākusies ziemāju pļauja. Kailsals februārī daudziem zemniekiem atņēma cerības uz augstu ziemāju ražu. Zaļenieku pagasta «Vilciņu» saimnieks Arnis Burmistrs spriež, ka viņa saimniecībā rapšiem tā būs vidējā līmenī – līdz divām tonnām no hektāra. LLU profesors Antons Ruža secina, ka pērnajā ziemā tieši Zemgalē sala postījumi ziemāju laukos bija visievērojamākie. 

Jaunvilku laukā, kas atrodas pie Svētes un Zaļenieku pagasta robežas, vakar pusdienlaikā četri «Vilciņu» kombainieri kūla rapšus. Līdzās strādāja traktors un divas kravas automašīnas, kas kūlumu veda uz kalti «Vilciņos». Jūlija svelmē (termometrs rādīja 32 grādus) labības stiebri bija izkaltuši, vietām laukā bija manāma arī balanda. 

«Pavasarī trīs ceturtdaļas no ziemājiem pārsējām, taču daži lauki mistiskā kārtā bija pārziemojuši. Raža gan nav augsta – apmēram divas tonnas no hektāra,» stāsta «Vilciņu» saimnieks agronoms Arnis Burmistrs. Viņš savos laukos izmēģinājis dažādus augkopības līdzekļus, tomēr nav varējis izprast, kāpēc vairumā lauku ziemāji izsaluši, bet dažos – nē. Vakar «Vilciņos» plānoja sākt darbu kviešu laukos. Kopējā sējumu platība šogad saimniecībā ir 1700 hektāru. Lai nokoptu visus laukus, saimniecībai, kur ik dienu tiek nokults 100 hektāru, vajadzīgas 17 piemērotu laikapstākļu dienas. 

«Visus darbus darām ar savu tehniku, uz ārpakalpojumiem jau nevar droši paļauties. Šovasar, kad ražas vidējas, kravas mašīnas var nofraktēt. Taču, ja būtu tik liela raža kā 2012. gadā, sāktos «bardaks»,» saka A. Burmistrs. 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5. augusta, «Zemgales Ziņās». Foto: Agris Samcovs