ZZ.lv ARHĪVS

Pirmajā pusgadā ALTUM uzņēmējiem piešķīrusi 28 miljonus eiro, no kuriem Zemgalē – 16%

zz.lv

2014. gada 29. jūlijs 13:29

189
Pirmajā pusgadā ALTUM uzņēmējiem piešķīrusi 28 miljonus eiro, no kuriem Zemgalē – 16%

2014.gada  pirmajā pusgadā VAS “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” (ALTUM) valsts atbalsta programmās uzņēmējiem piešķīrusi aizdevumus par kopējo summu 28 miljoni eiro.  

2014.gada 2.ceturksnī uzņēmējiem piešķirti 15,7 miljoni eiro, kas salīdzinot ar šā gada pirmajiem trīs mēnešiem, ir pieaugums par 26%. Pirmajā pusgadā kopumā piešķirti 700 aizdevumi. 2014.gada 1.pusgadu ALTUM noslēdza ar 2,34 miljonu eiro peļņu.

Valsts uzdevumā ALTUM  pirmajā pusgadā piešķīra aizdevumus kopumā sešās uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmās biznesa uzsākšanai un attīstīšanai, kas paredzētas biznesa uzsācējiem, mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem.  

ALTUM valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko: “Esam sekmīgi noslēguši pirmo pusgadu, strādājot jaunā – finanšu institūcijas statusā. Salīdzinot ar pagājušo gadu, ALTUM ir pieaudzis uzņēmēju un biznesa uzsācēju skaits, kas izmanto valsts atbalsta programmu sniegtās iespējas. Tas apliecina, ka blakus komercbanku finansējumam nepieciešami arī valsts atbalsta finanšu instrumenti valstij svarīgās jomās. Esam gandarīti, ka daudzu pārmaiņu apstākļos esam nodrošinājuši nepārtrauktu valsts atbalsta pieejamību  esošajiem un topošajiem uzņēmējiem visā Latvijā. Līdzās esošo programmu īstenošanai ALTUM turpinās sagatavošanās darbi, lai varētu uzsākt „Ģimeņu mājokļu galvojumu programmu", kurā ALTUM varētu iesaistīsies, sniedzot garantijas komercbanku izsniegtajiem aizdevumiem. ALTUM strādā arī pie jaunās ēku energoefektivitātes valsts atbalsta programmas sagatavošanas.”

Šobrīd aktīvo atbalsta programmu ietvaos, kopš 2009.gada, ALTUM dažādām uzņēmēju vajadzībām piešķīrusi 460 miljonus eiro, atbalstīti 5786 Latvijas uzņēmēju projekti, palīdzot saglabāt esošās un radot tūkstošiem jaunu darbavietu. Kopumā lielākais piešķirto aizdevumu apjoms ir apstrādes rūpniecības nozarē – 48% no kopējās aizdevumos piešķirtās summas. 24% piešķirti projektiem lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē, trešā populārākā nozare ir  būvniecība (9%). Aptuveni 40% no piešķirtā aizdevumu ir projektiem Rīgas reģionā, 20% – projektiem Vidzemē, 16% – Zemgalē, 15% – Kurzemē, bet Latgalē – 9% no kopējā aizdevumu apjoma.

ALTUM īstenotajās valsts atbalsta programmās 2014.gadā vēl ir pieejami aptuveni 60 miljoni eiro. ALTUM finansējums paredzēts uzņēmējdarbības jomām, kurās finanšu tirgus nesniedz finansējumu pietiekamā apjomā, klientiem un projektiem, kuriem nav pieejams kredītiestāžu finansējums. ALTUM klientus apkalpo filiālēs un Attīstības programmu konsultāciju centros, kopumā 25 pilsētās visā Latvijā, tostarp arī Jelgavā, Lielajā ielā 12-10.                                                               

Kā zināms, nosaukumu "Altum" kopš 2005.gada nesusi "Hipotēku bankas" struktūrvienība, kas nodalīti no komerciālajiem pakalpojumiem nodarbojās ar valsts atbalsta programmu īstenošanu. Kopš anulēta VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") licence kredītiestādes darbībai, tā strādā ar nosaukumu VAS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum".

Foto: Agris Samcovs