ZZ.lv ARHĪVS

LATRAPS biedri piekrīt investēt miljonu eiro «Latvijas pienā»

zz.lv

2014. gada 19. jūlijs 12:47

402
LATRAPS biedri piekrīt investēt miljonu eiro «Latvijas pienā»

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "Latraps" biedri atbalstījuši ieceri ieguldīt vienu miljonu eiro Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcas "Latvijas piens" attīstībā, biznesa portālu "Nozare.lv" informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāve Sabīne Puķe.

Viņa norāda, ka vakar notikušajā "Latrapa" biedru kopsapulcē zemnieki atbalstīja finanšu līdzekļu investēšanu trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem piederošajā piena pārstrādes rūpnīcā "Latvijas piens".

""Latraps" gatavi ieguldīt vienu miljonu eiro. Par konkrētiem līguma nosacījumiem, to skaitā investīciju plānu un grafiku, termiņiem un citiem saistītiem jautājumiem, kas attiecas uz "Latvijas piena" attīstību un iespējamām izmaiņām, vēl notiks sarunas," atzīmē Puķe.

Kā norāda LPKS "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža, biedru apsvērumi atbalstīt kooperatīviem piederošo piena pārstrādes uzņēmumu bijuši vairāki. "Pirmkārt, ir svarīgi, ka spējam saglabāt Latvijas izcelsmes uzņēmumus mūsu pašu rokās, pārāk daudz jau esam pārdevuši ārvalstu investoriem."

Otrkārt, raugoties no biznesa viedokļa, tas ir jauns uzņēmums ar lielu attīstības potenciālu, investīcijas kurā dos atdevi jau tuvākajā laikā. Treškārt, Latvijas lauksaimniecības kooperācijai kopumā šāda integrācija dod papildu stimulu, lai veiksmīgāk nodrošinātu uzņēmuma konkurētspēju ārvalstu tirgos.

SIA "Latvijas piens" dibinātāji ir piensaimnieku kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri", apvienojot gandrīz 600 saimniecības visā Latvijā. LPKS "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs augstu novērtē graudkopju vakardienas balsojumu un izprot, ka lēmums nav bijis viegls.

"Apzinoties, ka rūpnīcas turpmākajai attīstībai ir nepieciešamas investīcijas no ārpuses, primāri uzrunājām graudkopības kooperatīvus, kā lielāko no tiem - LPKS "Latraps", jo tieši viņi ir tie, kas novērtē kooperācijas nozīmi Latvijas lauksaimniecības attīstībā. "Latrapa" investīcijas palīdzēs jau tuvākajā laikā realizēt virkni projektu, kuri ļaus uzlabot siera ražošanas procesu, kā arī realizēt sieru ar labiem ekonomiskajiem nosacījumiem, jo tam ir nepieciešami apgrozāmie līdzekļi," skaidro Krievārs.

Piensaimnieku kooperatīva "Dzēse" vadītājs Māris Petrēvics ir gandarīts par "Latrapa" biedru ticību piena rūpnīcas izaugsmei un cer uz pozitīvām izmaiņām līdz ar kooperatīva ienākšanu uzņēmumā "Latvijas piens".

"Ieguvums, manuprāt, nav izmērāms tik daudz naudas izteiksmē, cik tieši tas dos "Latrapa" reputācijai un tās vadītāja Ružas autoritātei biznesa un valsts institūciju vidē. Uzskatu, ka tieši viņa pieredze mums palīdzēs sasniegt plānotos mērķus," norāda Petrēvics.

Kā ziņots iepriekš, lai veicinātu piena pārstrādes rūpnīcas straujāku attīstību un aktīvāku eksporta tirgu apgūšanu, tās īpašnieki lēma par investīciju piesaisti, primāri tās meklējot kooperācijas iekšienē.

Saskaņā ar "Latvijas piena" vadības aplēsēm pagājušo gadu uzņēmums noslēdza ar 37 miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma peļņa pirms nodokļu nomaksas bija 1,6 miljoni eiro, savukārt provizoriskā neto peļņa – 455 800 eiro.

"Latvijas piens" 2012.gadā strādāja ar 25,89 miljonu apgrozījumu un 1,34 miljonu eiro zaudējumiem.

"Latvijas piens" ražo gan sieru, gan arī industriālos produktus – vājpiena koncentrātu un krējumu, kas galvenokārt paredzēts eksporta tirgum. Eksports industriālo produktu jomā veido 98% no saražotā apjoma, savukārt patēriņa produktu jomā – 17%. "Latvijas piena" produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

"Latvijas piens" sāka darbību 2012.gada jūnija beigās.