ZZ.lv ARHĪVS

Izņemsim nervu un tīrīsim kanālus

Dace Diržine

2014. gada 15. jūlijs 06:32

28734
Izņemsim nervu un tīrīsim kanālus

Gadu mijā, kad Latvijā valdīja garās brīvdienas, dežurējošajiem stomatologiem darba bija pilnas rokas, jo zobu sāpes gluži kā likteņa ironija visbiežāk cilvēkus piemeklē vēlās vakara stundās, brīvdienās vai svētku dienās. Regulāri zobārsta apmeklējumi ļauj izvairīties no daudzām nepatīkamām lietām, tostarp zobu sāpēm, labošanas, kanālu tīrīšanas un pat zoba izraušanas.

Ja zobs ir caurs, bet nav sāpīgs, pastāv cerība, ka stomatologa vārdi: «Tīrīsim kanālus», ko medicīniski dēvē par endodontiju, ies secen. Sakņu kanālu ārstēšana ir viena no zobārstniecības metodēm, un, visu izdarot precīzi, rezultāts vairumā gadījumu ir labvēlīgs un zobs tiek saglābts. 

«Gan jau pāries» – neder 

«Ne visos gadījums, kad iesāpas zobs, būs jātīra sakņu kanāli, bet, ja sāpes nerimst jau vairākas dienas un ir stipras, visticamāk, infekcija iekļuvusi dziļi saknē un kanāli būs jātīra,» stāsta stomatoloģe Dace Taube, atgādinot, ka ar zobu sāpēm nedrīkst jokot un cerēt: gan jau pāries. 

Tas, ko tautas valodā sauc par nerva izņemšanu, visbiežāk saistīts ar kanālu bojājumu un infekcijas lokalizēšanu. Katra zoba saknē atrodas pa kanālam, priekšzobiem to ir mazāk, bet dzerokļiem sakņu skaits var atšķirties, sasniedzot pat piecus zarus. Savukārt katrs kanāls pildīts ar pulpu – tā pacientam vairāk pazīstama kā zoba nervs. «Pulpas sastāvā ir ne tikai nervu šķiedras, bet arī saistaudi un sīki asinsvadi. Zobam iekaistot, kanāli jāiztīra un pulpa jāizņem. Ja nav sarežģījumu, sakņu kanālu ārstēšana parasti notiek divos piegājienos,» piebilst stomatoloģe. 

Iekaisums ne vienmēr uzreiz sāp. Process norit hroniski un sākotnēji bez simptomiem. Zobs sāk sāpēt, kad mikrobi jau savairojušies un skāruši sakni vai arī, piemēram, pazeminoties cilvēka imunitātei, stresa apstākļos, sasirgstot ar kādu vīrusu.  

Zoba glābiņš

Sakņu kanāla ārstēšana ir neizbēgama, ja pacients vēlas saglābt zobu. «Vienīgā alternatīva ir izraut, kas savukārt vēlāk var izraisīt blakuszobu pārvietošanos, sabīdīšanos vai novirzīšanos rindā un apgrūtināt košļāšanas funkciju,» stāsta Stomatoloģijas institūta stomatoloģe Arta Bandere. Pacients vienmēr saglabā arī tiesības kanālu neārstēt, bet zoba izraušana ir viens no vieglākajiem un ātrākajiem iekaisuma ārstēšanas veidiem. 

Ārstēšanas prognoze atkarīga ne tikai no kanālu ārstēšanas procedūras, bet arī mutes dobuma higiēnas, iepriekšējās zobu labošanas. Ja kāds no šiem faktoriem ir nekvalitatīvs, palielinās iekaisuma risks, piebilst A.Bandere. 

«Ja jāārstē sakņu kanāli, procedūra parasti notiek vietējā anestēzijā un vairumā gadījumu ir nesāpīga, bet, ja iekaisums ir nopietnāks un zobs sāpējis vairākas dienas, kanāla tīrīšanas laikā var arī izjust diskomfortu. Īpaši, ja pulpa aizgājusi bojā un saknes galā jau ir abscess, tādējādi izveidojusies tūska. Sastrutojuma dēļ anestēzija līdz iekaisuma vietai var nenokļūt un kanāla tīrīšanas laikā pacients var just nelielas sāpes,» skaidro D.Taube. 

Pēc anestēzijas talkā tiek ņemts urbis, lai atvērtu kroņa daļu un iztīrītu zobu no inficētajiem audiem. Sakņu kanālus tīra ar speciālu instrumentu, kas atgādina tievu vīlīti, – tā procesa laikā noārda arī saknes iekšējo slāni. Pēc zoba atvēršanas un pulpas izņemšanas pirmajā reizē kanālos tiks piepildīti antibakteriālas iedarbības medikamenti, kas palīdz sadziedēt bojāto vietu, un uzlikta pagaidu plomba. Jau nākamajā vizītē, ja zobs būs vesels, kanāli tiks vēlreiz iztīrīti, izskaloti, sapildīti ar pastāvīgu materiālu un zobs aiz­plombēts. Zobu nav iespējams glābt, ja iekaisums ir ļoti liels, tas sastrutojis vai no tā maz kas palicis pāri, piebilst stomatoloģe. 

Nedzīvs, bet sāpīgs

Pēc nerva izņemšanas zobs kļūst nedzīvs, bet tas nenozīmē, ka nekad mūžā vairs nesāpēs. «Ja reiz saknes galā bija izveidojies iekaisums, tad, iztīrot un aizpildot kanālus, iekaisums var pilnībā izzust, taču dažkārt tas tur nemanot «iesēžas» un saglabājas, bet nelabvēlīgos apstākļos var akūti uzliesmot un zobs sāpēt. Tad kanāli būs jāārstē atkal. Zobu saknes var būt perfekti taisnas, platiem kanāliem, ko viegli iztīrīt, bet var būt arī izliektas, ar šauriem kanāliem, vairākiem sīkiem blakus kanāliņiem, ko sarežģīti iztīrīt,» skaidro D.Taube. Ar nedzīvo zobu iespējams dzīvot, kamēr tas nolietojas. 

No balta pelēks

Zobs, kuram izņemts nervs, ar laiku var mainīt krāsas pigmentu. «Ja saknes ir kvalitatīvi iztīrītas, sapildītas, tad krāsu zobam nevajadzētu mainīt. Bet nereti ārsts nevar saskatīt vai tikt klāt, lai iztīrītu sīkos sāna kanāliņus, un neizņemtās paliekas ar laiku zobam dod tumšāku pigmentu,» skaidro stomatoloģe.Ja tomēr zobs pēc kanālu ārstēšanas pārkrāsojies tumšāks, nedzīvu zobu iespējams balināt, īpaši tas ir aktuāli priekšzobiem. Ir situācijas, kad ar laiku nedzīvs zobs kļūst tumšāks, jo pārkrāsojas tā gaišā plomba – tad plomba būtu jāmaina.