ZZ.lv ARHĪVS

Dombrovskis: EK prezidenta izvēlē pirmo reizi ņemti vērā EP vēlēšanu rezultāti

zz.lv

2014. gada 15. jūlijs 16:25

66
Dombrovskis: EK prezidenta izvēlē pirmo reizi ņemti vērā EP vēlēšanu rezultāti

Pirmo reizi Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata izvēlē tiek ņemti vērā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti. Tas ir solis uz priekšu, lai padarītu Eiropas Savienības institūciju darbu demokrātiskāku un caurskatāmāku, šodien, 15.jūlijā, pēc EP balsojuma, EK prezidenta amatā atbalstot bijušo Luksemburgas premjerministru Žanu Klodu Junkeru, norāda EP deputāts Valdis Dombrovskis. 

Dombrovskis jau kopš Junkera izvirzīšanas augstajam amatam ir atbalstījis viņa kandidatūru: „Apsveicu Junkera kungu ar pozitīvo balsojuma rezultātu. Junkera izvirzīšana šajā augstajā amatā ir liels Eiropas Tautas partijas grupas panākums. Tomēr būtiskākais ir tas, ka Junkeram ir skaidrs redzējums par nepieciešamajām reformām Eiropas Savienībā. Uzskatu, ka izvirzītās prioritātes ES konkurētspējas stiprināšanai, izaugsmei un jaunu darbavietu radīšanai ļaus risināt Eiropai būtiskākos jautājumus.”

Šodien EP deputāti ar 442 balsīm atbalstīja Junkera izvirzīšanu EK prezidenta amatam. Apstiprināšanai amatā bija nepieciešams EP balsu vairākums jeb vismaz 376 deputātu balsis.

Pašreizējā EK sastāva pilnvaras beidzas šā gada 31.oktobrī. Līdz tam Junkeram ir jāsadala Eiropas komisāru atbildības jomas starp dalībvalstu izvirzītajiem kandidātiem un jāgūst EP atbalsts piedāvātajam EK sastāvam.