ZZ.lv ARHĪVS

Grāmata par amatniecības labajām praksēm Eiropā pieejama arī ZPR mājas lapā

zz.lv

2014. gada 2. jūlijs 22:01

96
Grāmata par amatniecības labajām praksēm Eiropā pieejama arī ZPR mājas lapā

Zemgales Plānošanas reģions, īstenojot projektu „Reģionālā sadarbība amatniecības attīstībai” izdevis grāmatu, kurā apkopotas amatnieku labās prakses no dažādām Eiropas valstīm, tā piedāvājot iedvesmu un aicinot nozari saglabāt nākamajām paaudzēm.

Kā mūsdienās saglabāt 25 tūkstošus tradicionālās amatniecības paraugu? Vai nelielam uzņēmumam iespējams iekarot ne vien vietējo, bet arī ārvalstu tirgu? Kādas izmaiņas nozares attīstībai sniedz normatīvo aktu grozīšana? Šie ir vien daži no jautājumiem, uz kuriem reģionālās amatniecības nozarē atbildes sniedz jaunais izdevums „Radošā amatniecība – pieredze un izaicinājumi”. 

Reģioniem Eiropā ir senas amatniecības tradīcijas, kas izceļ katra senā centra identitāti, sev līdzi nesot pagātnes liecības. Eiropas valstu amatniecības saknes ir vijušās cieši līdzās, un tradicionālie darinājumi, lai arī unikāli, ir saistīti cits ar citu.

Kā norāda projekta vadītāja Dace Strautkalne, arī mūsdienās amatniecības nozare visā Eiropā ir saistīta un saskaras ar līdzīgām problēmām: „Amatniekiem ir grūtības iekarot ar masveidā ražotām precēm pilno tirgu, trūkst jauniešu ieinteresētības seno prasmju pārņemšanā un gadsimtiem krātās zināšanas draud izzust, izstrādājumi negūst pietiekamu pievilcību sabiedrības acīs, savukārt finansiālo resursu un sadarbības trūkums neļauj attīstīt amatniecību kā uzņēmējdarbību.”

Lai palīdzētu amatniecības nozarei tikt galā ar šiem izaicinājumiem, īstenotā projekta partneri piedāvā 12 radošās amatniecības stāstus, kuri atklāj idejas un pieredzi sešās valstīs: Latvijā, Spānijā, Nīderlandē, Bulgārijā, Grieķijā un Portugālē. 

Bagātīgi ilustrētajā izdevumā Eiropas radošās amatniecības stāsti sagrupēti četrās kategorijās, kas atspoguļo būtiskāko mūsdienu amatniecībā: amata prasmju un tradīciju saglabāšanu, dizainu un inovācijas, atbalstu nozarei un amatniecības izglītības attīstību. 
Dažādo valstu pieredze sniedz vērtīgus padomus, no kuriem iedvesmoties un attīstīt amatniecību gan Latvijā, gan Eiropā. 

Grāmata izdota latviešu un angļu valodās, un tā pieejama Zemgales Plānošanas reģionā, iestādes mājas lapā, kā arī tiks izplatīta dažādos ar projektu „Reģionālā sadarbība amatniecības attīstībai” organizētos pasākumos.