ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas vēja tuneļa būvētāja krimināllietu Rīgas Centra rajona tiesa skatīs rudenī

zz.lv

2014. gada 23. jūnijs 14:16

786
Jelgavas vēja tuneļa būvētāja krimināllietu Rīgas Centra rajona tiesa skatīs rudenī

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ir saņēmusi no Jelgavas tiesas pārsūtīto krimināllietu, kurā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" valdes loceklis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā no valsts aģentūras "Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra" (LIAA), aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Kā pastāstīja tiesas preses pārstāve Līva Tutina, lietu paredzēts skatīt 4.septembrī plkst.11. Lietu atklātās sēdēs iztiesās tiesnesis Andis Celms.

28.aprīlī Zemgales tiesas apgabala prokuratūra krimināllietu, kurā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" valdes loceklis Ivars Beitāns, kurš ir arī SIA "Aerodium" līdzīpašnieks, apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā no valsts aģentūras "Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra" (LIAA), nodeva Jelgavas tiesai.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai LIAA un kāda firma, kuras valdes loceklis bija apsūdzētais vīrietis, noslēdza līgumu par projekta īstenošanu. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka firma ir SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs".

Projektā tika paredzēts izveidot gaisa sporta sertificēšanas centru. Šajā nolūkā bija jāuzbūvē ēka un jāiegādājas nepieciešamās iekārtas. Par nepieciešamo iekārtu piegādi tika parakstīts pirkuma līgums ar ārzemju kompāniju, kura pārstāvja paraksts uz līguma bija viltots. Apsūdzētais, parakstot līgumu, apzinājās, ka darījums nenotiks un ka nepieciešamo iekārtu ražošanu un piegādāšanu veiks cits uzņēmums. Turklāt apsūdzētais krāpšanas nolūkā pasūtīja šim uzņēmumam nepieciešamās iekārtas prototipu, apzinoties, ka ar šādu iekārtu nebūs iespējams realizēt projektu.

Realizējot projektu, apsūdzētais kā firmas valdes loceklis maldināja LIAA atbildīgās personas, kas veica projekta uzraudzību un pārbaudes, par projektā iegādāto iekārtu izcelsmi, ražošanas un piegādes apstākļiem. Turklāt apsūdzētais vīrietis apzināti veica izmaiņas tehniskajā projektā, sadalot objekta pieņemšanu–nodošanu ekspluatācijā divās kārtās, kas ļāva pēc objekta pirmās kārtas nodošanas iegūt no LIAA atbalsta finansējumu, paziņojumā presei norāda prokuratūra.

Pamatojoties uz iesniegto viltoto un nepatiesas ziņas saturošo informāciju, maldinot un izmantojot LIAA darbinieku uzticēšanos, projekta īstenošana tika atzīta par atbilstošu un izmaksāts atbalsta finansējums 1 346 386 latu (1 915 734 eiro) apmērā.

Beitāns aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņš savu vainu noliedz. Viņš nebija operatīvi informēts par šīs lietas virzību, taču zina par šo krimināllietu. Savu interešu pārstāvēšanu Beitāns uzticējis advokātam, jo starp LIAA un viņu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem sāktas jau vairākas tiesvedības, un to visu kopumā viņš uzskata par LIAA ģenerāldirektora Andra Ozola savulaik izvērstu nomelnošanas kampaņu.

Kaut arī krimināllietā apsūdzība celta Beitānam, SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" ir četri līdzīpašnieki – 50% daļu īpašnieks Kārlis Markus, 37% daļu īpašnieks Ivars Beitāns, 10% daļu īpašnieks Ingus Augstkalns un 3% daļu īpašnieks Reinis Rūtentāls.

Viņi visi arī bijuši uzņēmuma valdes locekļi, kā arī iepriekš valdē darbojušies Juris Arbidāns un Rolands Brolišs.