ZZ.lv ARHĪVS

Eirozonas finanšu ministri apstiprina Lietuvas uzņemšanu eirozonā

zz.lv

2014. gada 22. jūnijs 07:12

62
Eirozonas finanšu ministri apstiprina Lietuvas uzņemšanu eirozonā

Eirozonas finanšu ministri ceturtdien apstiprināja Lietuvas uzņemšanu eirozonā, un sagaidāms, ka piektdien līdzīgu soli spers arī visas Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri.

Eirozonas finanšu ministri apsprieda 4.jūnijā publiskotos Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) konverģences ziņojumi, kuros atzīts, ka Lietuva ir izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus eiro ieviešanai.

Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms apsveica Lietuvas finanšu ministru Rimantu Šadžu ar valsts panākto atbilstību eiro ieviešanas kritērijiem.

"Šis ir pelnīts sasniegums Lietuvai pēc iespaidīga konverģences procesa un atzīstamas atgūšanās no ekonomiskās krīzes," uzsvēra Deiselblūms.

Savukārt Šadžus eirozonas finanšu ministriem sniedza ieskatu Lietuvas nākotnes ekonomikas un finanšu politikā, kā arī apstiprināja, ka Lietuva būs aktīva un uzticama eirozonas valsts.

Luksemburgā piektdien notiks Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sēde, kur Lietuva saņems apstiprinājumu eiro ieviešanai arī no ES finanšu ministriem.

Savs viedoklis šajā jautājumā jūlija vidū vēl būs jāpauž Eiropas Parlamentam.

Savukārt 1.jūlijā paredzēts noteikt oficiālo Lietuvas lita kursu nomaiņai ar eiro.

Gaidāms, ka galīgo oficiālo lēmumu uzaicināt Lietuvu kļūt par eirozonas 19.valsti 23.jūlijā pieņems Eiropas Savienības Padome.