ZZ.lv ARHĪVS

Liks pie darba vagā un cienās ar ķiploku konfektēm

Agnese Leiburga

2014. gada 17. maijs 14:55

4553
Liks pie darba vagā un cienās ar ķiploku konfektēm

Akcijas «Atvērtās dienas laukos» mērķis ir popularizēt Latvijas laukus, tajos audzētus, ražotus, gatavotus produktus un pakalpojumus. Tās laikā – no 16. līdz 18. maijam – 129 saimniecības visā Latvijā būs atvērtas apmeklētājiem, piedāvājot atlaides produktiem vai pakalpojumiem, ēdienu un dzērienu degustāciju, ekskursijas, radošas darbnīcas. Trīs dienas saimniecību durvis būs atvērtas visiem bez iepriekšējas pieteikšanās.

Dažādus piedāvājumus apmeklētājiem sarūpējušas arī saimniecības no Jelgavas un Ozolnieku novadiem. Viesus pie sevis gaidīs Rēvicu saimniecībā Salgales pagastā, kur apskatāmi zirgi, kazas, truši, suņi, kaķi un murkšķi. Būs iespēja iesaistīties lauku darbos un iemēģināt darbarīkus, mācīties seno deju soļus un izstaigāt dzīvnieku takas. Savukārt zemnieku saimniecībā «Gaidas» Vilces pagastā varēs apgūt ābeļu potēšanu un acošanu, bet SIA «Arosa – R» Līvbērzes pagastā, kas specializējas lielogu krūmmelleņu audzēšanā, piedāvās noskaidrot visus interesējošos jautājumus šīs kultūras audzēšanā. SIA «Antek» mājvietā Cenu pagastā akcijas laikā varēs iegādāties un baudīt neikdienišķus produktus – marinētus ķiploku ziedus, ķiploku konfektes, ķiploku zupu un ķiploku tēju. 

Strausu fermas «Mazzariņi» saimniece Žanna Laugale stāsta, ka šādā akcijā iesaistās pirmo reizi un galvenokārt, lai plašāks cilvēku loks uzzinātu par strausu fermu. Lai gan reizēm pati saimniece esot pārsteigta par to, «kur un kā cilvēki uzzina, ka pie mums var aplūkot putnus.» 

«Kad pirms vairākiem gadiem uzsākām darboties ar strausiem, mūs jau brīdināja, ka jābūt gataviem uzņemt tūristus, bet tobrīd tam īpašu uzmanību nepievērsām,» atzīst Ž.Laugale. «Mazzariņu» galvenais mērķis bijis tapt par gaļas fermu, nevis tūrisma objektu, tomēr interesenti sākuši uzrasties «nez no kurienes». Nu jau tiekot likti lietā visi strausu audzēšanas blakus produkti un labprāt arī uzņemti viesi. Ikdienā gan tūristiem fermas apmeklējumu vēlams pieteikt iepriekš.  

«Jābeidz kautrēties par to, ka viss ir darba procesā un nevalda perfekta kārtība,» ar smaidu atzīst strausu fermas saimniece.