ZZ.lv ARHĪVS

Dreimane pārsūdzējusi tiesas spriedumu par autoceļa radītā trokšņa līmeni

LETA

2014. gada 5. maijs 17:20

1193
Dreimane pārsūdzējusi tiesas spriedumu par autoceļa radītā trokšņa līmeni

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane strīdā ar Satiksmes ministriju par autoceļa radītā trokšņa robežvērtības pārsniegšanu pie viņas privātīpašuma pārsūdzējusi viņai nelabvēlīgo Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nama spriedumu, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Tiesu nama pārstāve Linda Lindere aģentūru LETA informēja, ka aprīlī Dreimane iesniegusi apelācijas sūdzību, un šī lieta ir pārsūtīta Administratīvajai apgabaltiesai Rīgā.

Kā ziņots, 12.martā Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nams nosprieda noraidīt Dreimanes pieteikumu. Tiesa šo lietu skatīja rakstveida procesā.

Iepriekš šī tiesa lēma izbeigt tiesvedību, tomēr Dreimane iesniedza blakus sūdzību Augstākās tiesas (AT) Senātā, kas lēmumu atcēla.

Tiesa lēmumu par lietas izbeigšanu pieņēma, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 282.panta 1.daļas 1.punktu, kas paredz, ka tiesvedība ir izbeidzama, ja lieta nav izskatāma administratīvā procesa kārtībā. Savukārt Dreimane nepiekrita, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri dzīvo nelabvēlīgā vidē, nav tiesību prasīt no valsts iestādes konkrētu rīcību tās radītās problēmas risināšanā.

Neatkarīgi no līdzšinējā un gaidāmajiem tiesu spriedumiem Dreimane ir apņēmusies turpināt tiesvedības procesu līdz galam. "Uzskatu, ka ikviena cilvēka veselība un dzīve labvēlīgā vidē ir nozīmīgāka par transportlīdzekļiem, ceļiem un naudu. Un es kā jebkurš izmantošu savas cilvēktiesības uz taisnīgu tiesu," iepriekš pauda Valsts kancelejas direktore.

Līdzīgs gadījums Eiropas Cilvēktiesību tiesā jau ir skatīts un tiesa spriedumā atzinusi valsts rīcību par prettiesisku, informēja Dreimane. Eiropas Cilvēktiesību tiesas 2010.gada spriedums pilsoņa iniciētā lietā pret valsti atzina Ungārijas rīcību par prettiesisku, kā rezultātā garo tiesvedības procesu laikā no 1997. līdz 2010.gadam Ungārijas iedzīvotājs bija spiests dzīvot autoceļa malā, kura radītais troksnis jūtami pārsniedza valsts noteiktos robežlielumus. Tajā pašā laikā Ungārijas tiesu instances viena pēc otras pieņēma spriedumus, ka attiecībā uz konkrēto iedzīvotāju valsts ir izdarījusi visu iespējamo.

Jau ziņots, ka vairāk nekā gadu sarakstē ar Satiksmes ministriju Dreimane mēģināja panākt risinājumu trokšņa mazināšanai, kas pēc autoceļa brauktuves paplašināšanas un paaugstināšanas būtiski pārsniedz Ministru kabineta (MK) noteikumos pieļaujamo robežvērtību, tomēr konstruktīvs risinājums šādā veidā nebija iespējams. Kā minēja Dreimane, trokšņu robežvērtības pārsniegšanu apliecina arī Veselības inspekcijas veiktās testēšanas akti dažādos laika posmos.