ZZ.lv ARHĪVS

Tiesai nodota Jelgavas vēja tuneļa lieta par 1,9 miljonu eiro izkrāpšanu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras

www.zz.lv

2014. gada 29. aprīlis 14:15

936
Tiesai nodota Jelgavas vēja tuneļa lieta par 1,9 miljonu eiro izkrāpšanu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Jelgavas tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par krāpšanas izdarīšanu lielā apmērā no valsts aģentūras «Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra» (LIAA), informē Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai LIAA un firmu, kuras valdes loceklis toreiz bija apsūdzētais vīrietis, noslēdza līgumu par kāda projekta īstenošanu. Projektā tika paredzēts izveidot gaisa sporta sertificēšanas centru. Šajā nolūkā bija jāuzbūvē ēka un jāiegādājas nepieciešamās iekārtas. Par nepieciešamo iekārtu piegādi tika parakstīts pirkuma līgums ar ārzemju kompāniju, kura pārstāvja paraksts uz līguma bija viltots. Apsūdzētais, parakstot līgumu, apzinājās, ka darījums reāli nenotiks, un ka nepieciešamo iekārtu ražošanu un piegādāšanu veiks cits uzņēmums. Turklāt apsūdzētais vīrietis krāpšanas nolūkā pasūtīja šim uzņēmumam nepieciešamās iekārtas prototipu, apzinoties, ka ar šādu iekārtu nebūs iespējams realizēt projektu. 

Realizējot projektu, apsūdzētais kā firmas valdes loceklis maldināja LIAA atbildīgās personas, kas veica projekta uzraudzību un pārbaudes par projekta ietvaros iegādāto iekārtu izcelsmi, ražošanas un piegādes apstākļiem. Turklāt apsūdzētais vīrietis apzināti veica izmaiņas tehniskajā projektā, sadalot objekta pieņemšanu – nodošanu ekspluatācijā divās kārtās, kas ļāva pēc objekta pirmās kārtas nodošanas iegūt no LIAA atbalsta finansējumu. 

Pamatojoties uz iesniegto viltotu un nepatiesas ziņas saturošo informāciju, maldinot un izmantojot LIAA darbinieku uzticēšanos, projekta īstenošana tika atzīta par atbilstošu, un izmaksāts atbalsta finansējums 1 346 386 latu jeb 1,91 miljona eiro apmērā.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas. 

Lieta nodota izskatīšanai Jelgavas tiesai. 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vairākkārt ziņots, ka līguma slēdzēja, kura bija apņēmusies Jelgavas vēja tunelī nodarboties ar gaisa sporta sertifikāciju, bija SIA «Gaisa sporta sertifikācijas centrs». Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās datu bāzes «Lursoft» informāciju Peldu ielā 4 Jelgavā 2005. gada decembrī reģistrētās kompānijas pamatkapitāls bija 100 000 latu. 

Pirms pāris gadiem «Dienas Bizness» vēstīja, ka SIA «Gaisa sporta sertifikācijas centrs» (uzņēmums kopumā pieder četrām privātpersonām - Kārlim Markum ar 50% kapitāldaļu, «Aerodium» līdzīpašniekam Ivaram Beitānam ar 37% kapitāldaļu, Ingum Augstkalnam ar 10% kapitāldaļu un Reinim Rūtentālam ar 3% kapitāldaļu) vadītājs I.Beitāns iepriekš skaidroja, ka vēja tuneļa būvniecības darbi Jelgavā aizkavējušies izstādes «Expo» dēļ, bet LIAA vadītājs Andris Ozols paziņoja, ka šis projekts ir tikai butaforija, ar ko paredzēts izkrāpt līdzekļus, bet kas dzīvē nedarbojas.