ZZ.lv ARHĪVS

Laikraksts: Jaunsvirlaukas pagastā nogatavojušās pirmās zemenes – ar Anglijas pieredzi Staļģenes laukos

www.zz.lv

2014. gada 24. aprīlis 08:26

7037
Laikraksts: Jaunsvirlaukas pagastā nogatavojušās pirmās zemenes – ar Anglijas pieredzi Staļģenes laukos

Piemājas saimniecībā «Vībotnes» Jaunsvirlaukas pagastā, Gitānas un Agņa Ratnieku izaudzēta, pie pircējiem pirmā zemeņu raža nonāk jau aprīlī. Pati pirmā kastīte ar zemenēm pārdota pagājušās nedēļas nogalē Kalnciema ielas tirdziņā Rīgā. Nu zemenes siltumnīcās uzņem apgriezienus, un ar katru dienu tiks ievākts arvien vairāk gardo ogu, šodien vēsta laikraksts «Zemgales Ziņas». Ratnieki pēc sešu gadu darba siltumnīcās Anglijā atgriezušies uz palikšanu un izveidojuši piemājas saimniecību.

Agnis atceras gadījumu, ka viņiem kāda šķirne pagājušajā gadā sniegusi tik lielas ogas kā plauksta un tirgū kundzes tās noturējušas par tomātiem. Ar ogu pārdošanu tirgos piedzīvojumi esot visādi – kad sezona uzņēmusi apgriezienus, neesot viegli konkurēt ar tirgotājiem, kas zemenes ieved no Polijas. Nereti tās pārdevēji dēvē par vietējām un aizvilina pircējus ar zemāku cenu. 

«Vībotnēs» viss tiek darīts tikai ar pašu saimnieku rokām, algotu darbinieku nav. «Katra pārdotā oga ir mūsu izaudzēta un lolota, varbūt tāpēc cilvēki tās arī labprāt iegādājas,» smaidot atzīst mājas saimniece Gitāna. Tirdzniecībā pirmās ogas nonākušas par 20 eiro kilogramā. 

Sākuši ar 500 zemeņu stādiem, tagad to ir 3000. Saimnieku prātos plāns šogad stādu skaitu atkal palielināt. Viņi ar lepnumu izrāda siltumnīcas un laukus, kur līdzās zemenēm zaļo gurķi, tomāti, salāti, kā arī mazītiņi meloņu un arbūzu stādiņi.

Vībotnēs izaudzētie dārzeņi arī tiek tirgoti Kalnciema ielas tirdziņā. Ceturtdienās, kad tur notiek koncerti, tiek gādātas ogas, bet sestdienās – dārzeņi. «Zemeņu sezona diemžēl ir ļoti īsa, tāpēc cenšamies audzēt arī dārzeņus, lai papildinātu tirgojamo klāstu,» skaidro Agnis. Gitāna atzīst: «Gribam, lai visus darbus saimniecībā varam izdarīt un izkontrolēt pašu spēkiem – lai raža ir maza, bet augsti kvalitatīva. Lai ogas būtu rūpīgi nolasītas un glītas – nesaspiestas un nebojātas.»

Plašāk lasiet šodienas, 24. aprīļa, «Zemgales Ziņās».