ZZ.lv ARHĪVS

Iedzīvotāji par ērtu uzskata gan bezskaidras, gan skaidras naudas pāreju uz eiro

LETA

2014. gada 16. aprīlis 23:45

165
Iedzīvotāji par ērtu uzskata gan bezskaidras, gan skaidras naudas pāreju uz eiro

Latvijas iedzīvotāji par ērtu uzskata gan bezskaidras, gan skaidras naudas pāreju uz eiro, liecina TNS veikta aptauja.

Vidēji deviņi no desmit aptaujātajiem iedzīvotājiem atzinuši, ka pāreja no latiem uz eiro notika ērti. Runājot par bezskaidru naudu, 42% aptaujāto atzina, ka pāreja bija diezgan ērta, bet 47% pāreju novērtēja kā ļoti ērtu. Savukārt skaidras naudas jomā pāreju kā diezgan ērtu novērtēja 50%, bet kā ļoti ērtu - 39%.

Pētījumu kompānijas TNS lielo klientu direktore Ilva Pudule kā nozīmīgu aspektu atzīmēja, ka liels skaits aptaujāto pāreju uz eiro novērtējuši kā ļoti ērtu, jo "latviešiem ir netipiski teikt, ka kaut kas ir ļoti ērti".

Aptauja rāda, ka par grūtībām pārejas laikā biežāk runājuši tie iedzīvotāji, kuru ienākumu līmenis ir zemāks.

Pēc pārejas uz eiro iedzīvotāji nav sajutuši būtiskas pārmaiņas bezskaidras naudas maksājumos. Vērtējot bezskaidras naudas maksājumu ātrumu, 81% aptaujāto atzina, ka ātrums nav mainījies, 4% domā, ka maksājumi kļuvuši ātrāki, bet 2% uzskata, ka lēnāki. Vērtējot ērtību, 78% domā, ka ērtība nav mainījusies, 4% uzskata, ka maksājumi kļuvuši sarežģītāki, bet 4% uzskata, ka - ērtāki. Vērtējot drošības aspektu, 80% pauda viedokli, ka bezskaidras naudas maksājumu drošība pēc eiro ieviešanas nav mainījusies, 3% uzskata, ka maksājumi kļuvuši nedrošāki, bet 3% domā, ka drošāki.

Gandrīz piektdaļai jeb 18% aptaujāto iedzīvotāju šķiet, ka bezskaidras naudas maksājumi pēc eiro ieviešanas kļuvuši dārgāki, 66% šķiet, ka bezskaidras naudas maksājumu izmaksas nav mainījušās, bet 1% domā, ka maksājumi kļuvuši lētāki.

Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu pārvaldes vadītājs Egons Gailītis žurnālistiem sacīja, ka Latvijas kredītiestāžu internetbankās komisijas maksas līdz ar pāreju uz eiro nav sadārdzinājušās, tieši otrādi - samazinājās komisijas maksas par pārrobežu transakcijām. Pirms eiro ieviešanas par vienu iekšzemes pārskaitījumu internetbankā bija jāmaksā 0,36 eiro, un arī pēc eiro ieviešanas vidējā maksa ir šāda. Savukārt par pārrobežu SEPA pārskaitījumu pirms eiro ieviešanas vidēji bija jāmaksā 7,11 eiro, bet tagad - vidēji 0,36 eiro.

TNS iedzīvotāju aptauja veikta februāra beigās un marta sākumā, visā Latvijā izvaicājot vairāk nekā 1000 iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.