ZZ.lv ARHĪVS

Itāļu šefs Amatu vidusskolas topošajiem pavāriem māca gatavot stores un tiramisu

Lāsma Antoneviča

2014. gada 3. aprīlis 19:12

2034
Itāļu šefs Amatu vidusskolas topošajiem pavāriem māca gatavot stores un tiramisu

Ezera zivju pastēte, maigi marinēta sīga, riekstu torte, tiramisu un citi izsmalcināti ēdieni no Komo (Itālija) apkārtnes virtuves. Šādu piedāvājumu meistarklasē Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem pavāriem un viesmīļiem, kā arī pilsētas pārtikas nozares speciālistiem vakar demonstrēja itāļu šefpavārs Serdžio Mauri. Jelgavā viņš ieradies kopā ar kolēģiem un 16 audzēkņiem no Komo Profesionālā izglītības centra.

«Gatavojot sagataves pēcpusdienas meistarklasei ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, kopā ar šefpavāru un Komo skolas audzēkņiem strādājam jau no paša rīta. Visu laiku ir, ko mācīties no Serdžio Mauri. Piemēram, kā viņš gatavo zivis. Patīk arī, kā šefs strādā ar jauniešiem. Ļoti profesionāls, bet tajā pašā laikā komunikabls un vienkāršs cilvēks,» savu itāļu kolēģi raksturo Amatu vidusskolas pavāru specialitātes pasniedzēja Ligita Ziemele.No pulksten 10 līdz 21 viņai kopā ar audzēkņiem bija iespēja redzēt, kā top saldi kūpināta forele ar mārrutku mērci, rīsi un asara fileja salvijas aromātā, mīkstā polenta ar Taledžo sieru un citas delikateses, kas ierasti tiek liktas galdā Komo apkārtnē. Tāds ir arī S.Mauri meistarklases mērķis – popularizēt un iepazīstināt ar tradicionālo ēdienu produktiem, kā arī demonstrēt to pagatavošanu, ko tuvākajās dienās varēs vērot arī «Kaļķu vārtos» un «Gemoss». 

«Latvijā esmu pirmo reizi. Ierados tikai trešdienas vakarā, tāpēc man vēl īsti nav radies priekšstats par jūsu virtuvi. Taču esmu ļoti iespaidots no redzētā un laipnās uzņemšanas. Esmu izbrīnīts, ka Latvijā tik jauni cilvēki jau strādā profesionālās virtuvēs,» iespaidos dalās itāļu šefpavārs. Gastronomijas jomā viņš darbojas vairāk nekā 40 gadu, aktīvi iesaistoties ēdienu gatavošanas procesā, itāļu virtuves popularizēšanā un jauno pavāru izglītošanā. Savulaik viņš arī nopelnījis prestižo «Michelin» zvaigzni, kas apliecina augstas klases gatavošanas mākslu.

Jāpiebilst, ka kopā ar S.Mauri Jelgavā viesojās arī Komo Profesionālā izglītības centra audzēkņi, pasniedzēji un Bellano pašvaldības pārstāvji, ko paredz abpusēji noslēgtais sadarbības līgums.