ZZ.lv ARHĪVS

Laikraksts: Ja tirgus prasīs, SIA «Jelgavas tipogrāfija» gatava ražot arī e-grāmatas

www.zz.lv

2014. gada 26. marts 07:53

1011
Laikraksts: Ja tirgus prasīs, SIA «Jelgavas tipogrāfija» gatava ražot arī e-grāmatas

Kamēr Rietumeiropā poligrāfijas nozare piedzīvo samazinājumu, Jelgavas vārda nesējs uzņēmums turpina augt. Pērn apgrozījums bijis astoņi miljoni eiro – salīdzinot ar gadu iepriekš, tas palielinājies par 15 procentiem. Jāsaka – atkal palielinājies, un tā jau vairākus gadus 10 – 20 procentu robežās, izņemot 2009. – krīzes – gadu. «Mazliet paaudzies, un tāpēc atkal esi spiests meklēt jaunas iespējas, jo apstāties neplānojam,» par uzņēmumu «Jelgavas tipogrāfija», kam medijos bieži tiek piekarināta birka «veiksmes stāsts», laikrakstam «Zemgales Ziņas» stāsta tā vadītājs Juris Sīlis. 

Ražotnē Jelgavā ceļu pie lasītājiem sāk dažādas grāmatas – no skavotām brošūrām līdz elitāriem izdevumiem cietajos vākos. Astoņi no desmit «Jelgavas tipogrāfijas» iespieddarbiem ir grāmatas, bet pircēju vidū popularitāti nav zaudējuši arī šķietami vecmodīgie papīra plānotāji un dienasgrāmatas. 

Kā ziņo «Zemgales Ziņas», gada otrajā pusē, piesaistot ES finansējumu, uzņēmums būs kļuvis vēl efektīvāks, demonstrējot Baltijas poligrāfijas komersantu muskuļus grāmatu izdevējiem Rietumeiropā un Skandināvijā. «Atkarojam tirgu. Ne tikai mēs, bet arī citi Baltijas valstu poligrāfijas uzņēmumi veikuši lielas investīcijas, lai mūsu reģiona ražojumu kvalitāte būtu konkurētspējīga,» stāsta J.Sīlis. Darbaspēka salīdzinoši zemās izmaksas dod iespēju tirgū paspīdēt ar zemāku cenu, pievilinot Eiropas klientus. 

Pareģojumi par papīra produktu neizbēgamo nāvi varbūt nemaz nepiepildīsies, prāto «Jelgavas tipogrāfijas» vadītājs. Joprojām dzīvotspējīgs gadu no gada izrādās arī mūsdienīga dizaina plānotāju un dienasgrāmatu segments. Lai gan elektronisko grāmatu popularitātes vilnis, ja tāds Latvijā būs, poligrāfijas biznesam varētu iecirst pļauku, J.Sīlim ir risinājums: «Neviens nav aizliedzis man kā ražotājam sākt e-grāmatu biznesu! Uz jebkuru problēmu var skatīties kā uz draudu, bet varbūt jāpalūkojas uz to kā uz iespēju.» Pasaulē no kopējā grāmatu tirgus e-grāmatas izplatītākajās pasaules valodās aizvien aizņem mazāk nekā 10 procentu, Latvijā tās nesasniedz pat procentu, norāda J.Sīlis. 

Plašāk lasiet laikraksta «Zemgales Ziņas» rubrikā «Ražots Zemgalē».