ZZ.lv ARHĪVS

Pētījums: Pērn alga ir augusi 30% darbinieku

LETA

2014. gada 18. marts 13:53

290
Pētījums: Pērn alga ir augusi 30% darbinieku

Darba alga pagājušā gada laikā palielinājusies 30% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, līdz ar to vērojams, ka situācija darba tirgū uzlabojas un vienmērīgi pieaug strādājošo atalgojums, liecina dati interneta personāla atlases uzņēmuma "CV - Online Latvia" februārī veiktā atalgojuma pētījumā.

Pagājušajā gadā algu pieaugums bija vidēji 5%, daļu atalgojuma pieauguma nodrošināja tā mainīgā daļa - bonusi un prēmijas -, ko veicināja lielāks uzņēmuma apgrozījums. Daudzos gadījumos tika palielināta arī stabilā daļa jeb pamatalga, pētījuma rezultātus komentē "CV - Online Latvia" biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš.

Pēc centrālās statistika pārvaldes (CSP) datiem, vidējā neto darba samaksa 2013.gadā bija 516 eiro jeb 72% no darba samaksas pirms nodokļu nomaksas. Turklāt tās īpatsvars gada laikā palielinājās par vienu procentpunktu, samazinoties iedzīvotāju ienākuma nodokļu likmei no 25% līdz 24% kopš 2013.gada 1.janvāra un ar tā paša gada 1.jūliju pieaugot atvieglojumiem par apgādājamajiem no 100 eiro līdz 114 eiro.

Pētījuma rezultāti uzrāda, ka lielākās algas saņem uzņēmuma vidējā un augstākā līmeņa vadība (sākot no 1000 eiro mēnesī), finanšu speciālisti (sākot no 1800 eiro mēnesī), IT speciālisti (sākot no 750 eiro mēnesī), projektu vadītāji, pārdošanas speciālisti, taču viszemākā atalgojuma kategorijā joprojām ir apkalpojošajā sfērā (vidēji 250 eiro mēnesī), veselības aprūpē (vidēji 300 eiro mēnesī), kā arī izglītības un lauksaimniecības nozarē strādājošie.

Tikai 26,5% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka darba samaksa ir atbilstoša ieguldītajam darbam, bet 73% uzskata, ka darba samaksa ir pārāk zema. Atlikušie 0,5% uzskata, ka alga ir pārāk liela, liecina pētījums.

Pētījuma rezultāti liecina arī, ka papildus mēneša algai saņemto bruto bonusu vidū populārākie ir veselības apdrošināšana, apmaksātas mobilā tālruņa sarunas un naudas prēmijas, kā arī profesionālās apmācības. Taču vairāk nekā piektdaļa atzinusi, ka līdz ar mēneša algu nesaņem nekādus papildu labumus.

Prognozējot situāciju, 2014.gadā algas pieaugums, tāpat kā 2013.gadā, saglabāsies neliels, taču vienmērīgs - vidēji 5%, bet atsevišķiem amatiem, kuri ir pieprasītāki darba tirgū, piemēram, IT speciālistiem, būs vērojams 10% pieaugums un vairāk, stāsta Brodiņš.

Latvijas algu un atlīdzību pētījumā interneta personāla atlases uzņēmums "CV - Online Latvia" 2014.gada februārī karjeras portālā "cv.lv" aptaujāja vairāk nekā 6700 darba ņēmējus. Uz jautājumiem par atalgojuma apmēru atbildēja tikai tie respondenti, kuri patlaban strādā un saņem atlīdzību, respektīvi, 5040 respondentu jeb 75% no visiem aptaujas dalībniekiem.

Līdz ar aptauju pētījumā tika izmantota arī kvalitatīvā pētniecības metode, "CV - Online Latvia" apzinot darba devējus un noskaidrojot piedāvāto atalgojumu šo uzņēmumu darbiniekiem dažādās amatu pozīcijās, tika veikta arī izpēte atlases kompānijas datubāzē, kur atrodami vairāk nekā 133 000 darba meklētāju CV.