ZZ.lv ARHĪVS

Laikraksts: Jauns rekords nozarē – eksporta milzim «Latraps» pērn izdevies apgrozījumu palielināt par 57%

www.zz.lv

2014. gada 18. marts 09:38

372
Laikraksts: Jauns rekords nozarē – eksporta milzim «Latraps» pērn izdevies apgrozījumu palielināt par 57%

«Latvijas 20 lielākie lauksaimniecības kooperatīvi gada laikā apgrozījumu palielinājuši par 20,7%,» šodien vēsta laikraksts «Dienas Bizness». Kā liecina Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) sniegtie dati, kopumā 20 lielākās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības 2013. gadā apgrozījušas 381 miljonu eiro, kas ir par piektdaļu vairāk nekā gadu iepriekš. 

«Dienas Biznesa» veiktā analīze rāda, ka tikai septiņas kooperatīvās sabiedrības pērno gadu pabeidza ar mazāku apgrozījumu nekā 2012. gadā – galvenokārt graudkopības nozarē strādājošās. Tiesa, eksporta milzim kooperatīvam «Latraps» pērn izdevies apgrozījumu palielināt par 57%, kas atkal ir jauns rekords nozarē. 

«Latraps» nodrošina nu jau vairāk nekā pusi no 20 lielāko lauksaimniecības kooperatīvu apgrozījuma. Kooperatīva ģenerāldirektors Edgars Ruža skaidro, ka kooperatīva finanšu gads ilgst no 1. jūlija līdz nākamā gada 30. jūnijam, līdz ar to šajos datos ir ieņēmumi no 2012. gada rekordražas. Arī 2013. gadā turpinājusies uzņēmuma attīstība, un «Latraps» biedru skaits jau sasniedzis 730.

«Neraugoties uz to, ka pērn bija būtisks cenu kritums graudu nozarē un arī raža bija stipri viduvēja, esam priecīgi par sasniegtajiem rādītājiem. Katrs pavadītais gads kooperācijā apliecina, ka tā attaisno uz sevi liktās cerības. Lauksaimnieku savstarpējā sadarbība ir veicinājusi lauku attīstību un līdz ar to arī apdzīvotību. To apliecina izaugsme reģionos – vairāki kooperatīvi ir piedzīvojuši nopietnu izaugsmi, palielinot ražošanas apjomus, un kāpinājuši apgrozījumu. Esam gandarīti, ka «muskuļus audzē» ne tikai lielie, bet arī vidēja izmēra kooperatīvi, kā, piemēram, «Straupe» un «Dzēse»,» situāciju komentē LLKA valdes priekšsēdētājs Vidzemes agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības direktors Indulis Jansons.

Plašāk par šo tēmu lasiet šodienas laikrakstā «Dienas Bizness».