ZZ.lv ARHĪVS

PVD aicina līgotājus neriskēt ar apšaubāmu pārtiku

> www.zz.lv

2010. gada 21. jūnijs 17:01

1796
PVD aicina līgotājus neriskēt ar apšaubāmu pārtiku

Tuvojas Līgo svētki un, kas zina, pēc tiem varbūt beidzot arī karstā vasara būs klāt, tādēļ lai izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina patērētājus ielāgot dažus svarīgus padomus, kas būtu jāņem vērā gan iepērkoties, gan uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus.

Iegādājieties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās. Neiegādājieties un nelietojiet uzturā nezināmas izcelsmes pārtiku, iesaka PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas vietniece Anna Joffe.«Pievērsiet uzmanību pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem. Dažkārt tas var palīdzēt pieņemt pareizo lēmumu – pirkt vai nepirkt noskatīto preci. Piemēram, tirgotāji, kuri karstajā laikā kūkas ar krēma pildījumu tur uz letes, nevis aukstumā, rīkojas ļoti bezatbildīgi un tas nekādā gadījumā nav pieļaujams. Vēl atcerieties, ka pārtikas produkti veikalā nedrīkst atrasties tieši uz grīdas un produktiem, kas nav fasēti, jāatrodas slēgtos traukos. Turklāt, ja Jums jāizvēlas starp pasterizētiem un nepasterizētiem produktiem, noteikti izvēlieties pasterizētos,» mudina PVD.Paskatieties, kādā temperatūrā tirdzniecības vietā tiek uzglabāti pārtikas produkti. Mikrobiem vislabvēlīgākā vide, kurā tie sāk vairoties, ir no +25 līdz +40°C. Augsta riska pārtiku - gaļu un gaļas produktus, zivis un zivju produktus, pienu un piena produktus, kūkas ar krēma pildījumu, pudiņus un saldējumu jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā – temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma vai temperatūrā no 0 līdz +6°C. Neaizmirstiet šo padomu arī tad, kad ar pirkumiem atgriežaties mājās.Obligāti aplūkojiet pārtikas produkta marķējumu, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš, ieteicamā uzglabāšanas temperatūra un apstākļi. Nekādā gadījumā nepērciet pārtikas produktus, kuru derīguma termiņš ir beidzies. Pēc iepirkšanās saglabājiet pirkuma čeku, jo nepatikšanu gadījumā Jums būs vieglāk pierādīt, kurā veikalā preci pirkāt.Atgriežoties mājās, nekavējoties pārtikas produktus novietojiet atbilstošā temperatūrā, vislabāk ledusskapī, jo tie nereti sabojājas nevis veikalā, bet pēc tam, kad esat tos nopirkuši un ilgstoši turējuši neatbilstošos apstākļos, skaidro PVD.Lai arī lielākā daļa mikroorganismu neizsauc cilvēku saslimšanas, daudzi no augsnē, ūdenī, dzīvnieku un cilvēku organismā mītošajiem mikroorganismiem, kas var vairoties pārtikā lielos daudzumos, tomēr ir bīstami cilvēka veselībai. Tie tiek pārnēsāti ar netīrām rokām un sadzīves priekšmetiem, traukiem un ūdeni Tādēļ pirms ēdiena gatavošanas noteikti mazgājiet rokas. Lietojiet tīru ūdeni. Ievērojiet higiēnu arī virtuvē. Lūkojiet, lai tur nebūtu kaitēkļu, grauzēju un citu dzīvnieku.Jēlprodukti – gaļa, zivis, olas un šķidrumi, kas no tiem izdalās, var saturēt dažādus mikroorganismus, kas produktu uzglabāšanas un gatavošanas laikā var tikt pārnesti uz citiem pārtikas produktiem, tādēļ jēlproduktus uzglabājiet un apstrādājiet atsevišķi no citiem pārtikas produktiem, iesaka PVD.Uzglabājot, turiet tos slēgtos traukos, lai nepieļautu saskarsmi ar citiem pārtikas produktiem, bet, apstrādājot, izmantojiet citus nažus, sadales dēļus. Mikroorganismi iet bojā, produktus termiski apstrādājot. Īpaša vērība šajā gadījumā jāpievērš maltai gaļai, gaļas ruletēm, aukstajai gaļai, pastētei, lieliem gaļas gabaliem un nesadalītiem putnu liemeņiem. Rūpīgi cepiet un vāriet pārtikas produktus pirms to lietošanas uzturā.Gatavojot tādus karstos ēdienus kā zupas un cepešus, rūpīgi tos uzkarsējiet tā, lai produkta iekšējā temperatūra šajā gadījumā sasniegtu ne mazāk +70°C. Ja iespējams, lietojiet īpašu kontroles termometru. Gatavās gaļas šķidrumam jābūt caurspīdīgam, nevis rozā krāsā.Īpaši rūpīgi gatavojiet un uzglabājiet pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā netiek termiski apstrādāta. Tie ir jauktie salāti, aukstās uzkodas, saldie ēdieni, konditorejas izstrādājumi ar krēmu.Neatstājiet gatavos pārtikas produktus istabas temperatūrā ilgāk par 2 stundām un pēc iespējas ātrāk tos atdzesējiet (vēlams, zemāk par +5°C), jo istabas temperatūrā mikroorganismi ļoti ātri vairojas (no vienas mikrobu šūnas vidēji veidojas divas). Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabājiet temperatūrā, kas nav zemāka par +60°C.Neuzglabājiet ilgstoši pārtikas produktus aukstuma iekārtās un neatlaidiniet produktus istabas temperatūrā. Dārzeņus un augļus, pirms lietošanas uzturā, rūpīgi nomazgājiet! Īpaši tad, ja lietosiet tos termiski neapstrādātus.Gadījumos, ja tomēr ir notikusi saindēšanās ar pārtiku, iesakām griezties pēc palīdzības pie ārsta, jo tikai ārsts var noteikt diagnozi, nozīmēt ārstēšanu un attiecīgos izmeklējumus.Gadījumos, kad atnākot mājās, konstatējat, ka iegādātais pārtikas produkts tomēr ir vecs, tam ir beidzies derīguma termiņš, vai novērojat citas aizdomīgas pazīmes, informējiet sava rajona Pārtikas un veterinārā dienesta pārvaldi un inspektori sūdzību pārbaudīs.Tāpat Jūs varat sūdzību izklāstīt, zvanot uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju – 67027402. Šajā gadījumā Jums jāizstāsta sūdzības būtība un jāsniedz precīza informācija gan par iegādāto produktu (preces nosaukums, ražotājs), gan par vietu, kur to iegādājāties (veikala nosaukums, pilsēta, iela).Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori strādās arī svētku laikā un brīvdienās, veicot pārbaudes gan tirdzniecības tīklos visā Latvijā, gan tirgos un izbraukuma tirdzniecības vietās.