ZZ.lv ARHĪVS

Klausās Vilces muižas koku stāstus

Lāsma Antoneviča

2014. gada 18. februāris 00:00

48
Klausās Vilces muižas koku stāstus

Speciālisti muižas parkā apzināto koku stāvokli vērtē kā gandrīz labu; divi atzīti par dižkokiem

269 koki, no kuriem vecākajiem varētu būt 160 gadu. Divas liepas tikušas aizsargājamo dižkoku statusā, bet ozols muižas priekšā varētu būt Latvijas prezidenta Kārļa Ulmaņa stādīts. Šādas ziņas izdevies iegūt pēc Vilces muižas parkā veiktās koku inventarizācijas. Nu jādomā, kā šo bagātību apsaimniekot un attīstīt tālāk, lai parks kļūtu tūristiem, kuru skaits ar katru gadu aug, vēl pievilcīgāks, atzīst projekta vadītāja Lolita Duge.


«Projekta sākumā koku inventarizācija nemaz nebija plānota. Par to izlēmām pēc tam, kad sapratām – plānotās barjeras vietā, kas pavasaros neļautu nobraukt uz Zaķu pļavu, varam uzlikt aizlieguma zīmi. Palika pāri naudiņa, ko ieguldīt inventarizācijā. Tas arī bija nepieciešams, jo projektā paredzēts izveidot dendroloģiskās norādes un informācijas stendus,» par rezultātu gandarīta L.Duge.


Absolventu kokiem jāmeklē cita vieta
Seno koku izpēte Vilces muižas ainaviskajā parkā, kas veidots 19. gadsimta vidū, veikta sertificēta ainavu tehniķa un dendrologa Gvido Leiburga vadībā. Inventarizācijas laikā speciālisti apzinājuši 21 koku sugu, un to stāvoklis kopumā novērtēts kā gandrīz labs. Katram kokam piešķirts identifikācijas numurs, sava vieta un informācija inventarizācijas plānā. «Kopumā ir saglabājusies parka sākotnējā forma, kam raksturīgas liepu alejas. Vienīgais trūkums, ka gadu gaitā sastādīti arī koki, ko skolai dāvinājuši absolventi. Tā ir mīļa un skaista tradīcija, kurai būtu jāatvēl atsevišķa vieta, lai nebojātu vēsturisko ainavu,» uzskata projekta vadītāja. Vienīgais izņēmums šajā ziņā varētu būt ozols skolas priekšā. Ir ziņas, ka to, iespējams, stādījis Kārlis Ulmanis, ko apstiprina arī muižas renovācijas laikā bēniņos atrastā prezidenta dāvinātā grāmata skolai.


Cer izveidot autostāvvietu
Ar projekta finansējumu (16,9 tūkstošiem eiro, no kuriem 2543 eiro līdzfinansē Jelgavas novada pašvaldība) dabas parkā izbūvētas koka kāpnes uz neliela takas posma pie Vilces muižas, kas atvieglo gan nokļūšanu līdz avotiņam, gan pastaigas pa dabas takām, kā arī izstrādāts tehniskais projekts plašai autostāvvietai. L.Duge stāsta, ka patlaban ikdienā vietas automašīnām pietiek. Taču, kad notiek lielāki pasākumi, piemēram, sporta sacensības, Jāņu svinēšana vai Muzeju nakts, jādomā, kur atstāt savus spēkratus. Finansējumu šai iecerei vilcenieki cer gūt kādā citā projektā, savukārt vēl ar pašreizējā projekta  līdzekļiem tūristiem tuvākajā nākotnē vieglāk orientēties parkā palīdzēs vairākas ceļa zīmes un informācijas stendi, kuros, iespējams, būs atrodamas ziņas arī par tuvējiem Vilces senkapiem. Savukārt par muižas parka kokiem vēstīs 20 dendroloģiskās norādes, kuras iecerēts izveidot koka lapu formā. 
Projektā «Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju Zemgalē un Ziemeļlietuvā apsaimniekošanas uzlabošana» kopā iesaistīti 11 partneri no Latvijas un Lietuvas. Vadošais no tiem – Zemgales Plānošanas reģions. Jāpiebilst, ka pirms vairākiem gadiem Vilces muižas parkā risinājās Norvēģijas fondu līdzfinansēts projekts, kura laikā tapuši informācijas stendi, uzstādītas atkritumu urnas, kā arī galdi un soli atpūtnieku ērtībām. ◆