ZZ.lv ARHĪVS

EM: Cenu pieaugumu janvārī sekmēja pārtikas un pakalpojumu sadārdzināšanās; šogad inflācija varētu būt 2%

LETA

2014. gada 11. februāris 23:52

143
EM: Cenu pieaugumu janvārī sekmēja pārtikas un pakalpojumu sadārdzināšanās; šogad inflācija varētu būt 2%

Cenu pieaugumu janvārī pamatā noteica pārtikas un pakalpojumu sadārdzināšanās, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas eksperte Ieva Šnīdere.

2014.gada janvārī patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2013.gada decembri, palielinājās par 0,6%. Precēm tas palielinājās par 0,5%, bet pakalpojumiem - par 1,1%.

EM eksperte skaidroja, ka tradicionāli janvārī ir vērojams būtisks cenu pieaugums, tomēr šogad janvārī vērotais cenu pieaugums bija viens no zemākajiem pēdējo 15 gadu laikā. "Tas saistīts ar to, ka atšķirībā no citiem gadiem šī gada janvārī, tāpat kā iepriekšējā gadā, netika ieviesti jauni patēriņa nodokļi vai paaugstināti administratīvi regulētie tarifi, kas tradicionāli ir noteikuši cenu kāpumu gada sākumā," sacīja Šnīdere.

Lielākā ietekme uz cenu palielinājumu janvārī bija pārtikas cenu pieaugumam (1,7%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu pieaugumam dārzeņiem (23%). "Pārtikai janvārī ir sezonai raksturīgs cenu palielinājums. Savukārt pasaules pārtikas cenas janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, samazinājās par 1,3%, ko ietekmēja cenu kritums gandrīz visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot piena produktus," skaidroja eksperte.

Cenas palielinājās arī ar mājokļa uzturēšanu, remontu, ūdens apgādi un citiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem - vidēji par 2,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni kopā palielināja par 0,13 procentpunktiem. Kopumā pakalpojumiem cenas pieauga par 1,1% un noteica pusi no visa cenu pieauguma janvārī.

Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, kas saistīts ar iepriekšējo sezonu apģērbu un apavu izpārdošanām. Cenas apģērbiem un apaviem samazinājās par 6,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,4 procentpunktiem.

Degvielas cenas Latvijā mēneša laikā nemainījās, bet pasaules naftas cenas vidēji nedaudz samazinājās. Arī citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

2014.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, patēriņa cenas palielinājās par 0,4%. Gada vidējā inflācija saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

"Turpmāk patēriņa cenām būs tendence pieaugt. To ietekmēs gan pieprasījuma, gan piedāvājuma puses faktori. Uzlabojoties situācijai darba tirgū, pieaugs privātais patēriņš, kā arī no 2014.gada 1.aprīļa plānots elektroenerģijas cenas pieaugums. EM prognozē, ka kopumā 2014.gadā sagaidāma mērena inflācija un gada vidējā inflācija var būt ap 2% pie nosacījuma, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums," sacīja Šnīdere.

Kā ziņots, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada janvāri, palielinājās par 0,4%. Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,3%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, saglabājies nemainīgs.