ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā tiesa turpinās izskatīt lietu par sievietes nolaupīšanu

LETA

2014. gada 4. februāris 09:07

355
Jelgavā tiesa turpinās izskatīt lietu par sievietes nolaupīšanu

Šodien Jelgavas tiesā plānots turpināt izskatīt krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par sievietes nolaupīšanu, aģentūru LETA informēja Jelgavas tiesas priekšsēdētāja palīdze Sanita Grinšpone.

Kā ziņots, 16.janvārī notikušajā sēdē tika uzklausīti liecinieki, taču daži no viņiem nebija ieradušies, tāpēc nācās izsludināt pārtraukumu, lai viņus aicinātu atkārtoti.

Lietā ir trīs apsūdzētās personas - Vladimirs Stepanjans, Vitālijs Drozdovs un Andrejs Putins. Katram apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 153.panta 1.daļas - par personas sagrābšanu, lietojot vardarbību vai draudus, vai aizvešanu ar viltu, vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli jeb par personas nolaupīšanu, par ko paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iepriekš sēde šajā lietā tika pārtraukta uz nenoteiktu laiku pēc tam, kad Jelgavas prokuratūras prokurors Ilvars Kunigs tiesai lūdza nozīmēt psiholoģisko un psihiatrisko ekspertīzi cietušajai saistībā ar to, ka viņai sniegta psiholoģiskā palīdzība pēc nolaupīšanas, kā arī saistībā ar to, ka pēdējā notikušajā tiesas sēdē cietušo sievieti piemeklēja lēkme, kuras dēļ sēdi nācās pārtraukt.

Ekspertīzē arī bija jānoskaidro, kāds šajā ziņā bijis viņas stāvoklis nolaupīšanas laikā un vai nolaupīšana varējusi izraisīt psiholoģiskas vai psihiatriskas dabas saslimšanu. Prokurora lūgumu iepriekš atbalstīja arī apsūdzēto aizstāvis un apsūdzētais Stepanjans. Apsūdzēto puse līdztekus prokurora prasītajiem jautājumiem lūdza noskaidrot cietušās psiholoģisko stāvokli arī pirms nolaupīšanas laika, izpētīt viņas slimības vēsturi, kā arī noskaidrot, vai viņas lēkme tiesas sēdē bija medicīniski pamatojama un iespējama vai arī tā tikusi notēlota pašaizsardzības nolūkā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar prokuratūras lēmumu par lietas nodošanu tiesai 2011.gada 4.oktobrī apsūdzētās personas vienojās par ierašanos Jelgavā nolūkā tikties ar citu personu, lai atrisinātu civiltiesisku darījumu. Taču apsūdzēto sūtītu īsziņu ar tikšanās vietu un laiku izlasīja cietusī persona.

Kad viņa ieradusies norunātajā vietā, viens no apsūdzētajiem sievietei esot nodarījis miesas bojājumus, pielietojot vardarbību. Pēc tam viņa tikusi ievilkta apsūdzēto automašīnā un viņai pieprasīta nauda 50 000 latu apmērā. Pēc tam sieviete ievietota automašīnas bagāžas nodalījumā un aizvesta. Taču Valsts policijas darbinieki, veicot operatīvos pasākumus, apsūdzētos aizturēja un cietušo atbrīvoja.

2012.gadā notikušajā tiesas sēdē prokurors nolasīja apsūdzības saturu, informējot, ka Stepanjans, Drozdovs un Putins visi ir vienlīdz apsūdzētie un Stepanjana kompanjoni esot apzinājušies notiekošo un bijuši līdzdalībnieki. Šajā apsūdzībā par nolaupīšanu Stepanjans tiesai pavēstīja, ka savu vainu atzīst tikai daļēji, bet abi pārējie apsūdzētie vainu noliedza.

Cietušās advokāte Ieva Ļeņova tiesai iesniedza medicīnisko pakalpojumu kvītis ārstēšanās izdevumu atlīdzībai, un prokurors pavēstīja, ka līdztekus ārstēšanās izdevumiem cietusī uzskata, ka viņai nodarīts morāls kaitējums 10 000 latu (14 229 eiro) apmērā.

Stepanjans ir vadītājs un īpašnieks uzņēmumam SIA "V.S.IMPERIA", kas nodarbojas ar limuzīnu un luksusa automašīnu nomu. Šim uzņēmumam 2010.gadā tika nozagta automašīna "BMW X5", kad to bija nomājusi šajā lietā cietusī.

Pati cietusī aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka nolaupītāji centušies piedzīt naudu, ko viņa tiem neesot parādā, turklāt šis gadījums bijis turpinājums iepriekš īstenotai vajāšanai pret ģimeni.

Apsūdzētais Stepanjans aģentūrai LETA pauda, ka ir apsūdzēts uz cietušās apmelojumu pamata un patiesībā viņš ir krāpniecības un zādzības upuris. Kad viņš cietušajai bija iznomājis automašīnu "BMW X5", tā pie viņas tika nozagta, un Stepanjanam ir aizdomas, ka cietusī ar viltu ievilināta zādzības shēmā, un arī viņš šajā lietā esot cietušais.

Apsūdzētais noliedz, ka sieviete būtu piekauta, un, viņaprāt, to apstiprinot gan ekspertīzes slēdziens, gan fakts, ka uzreiz pēc konflikta viņa atteikusies no stacionēšanas slimnīcā. Viņš ar kolēģiem esot vedis sievieti savā automašīnā uz pārrunām, taču noliedz, ka tā bijusi nolaupīšana.