ZZ.lv ARHĪVS

«Latvijas piens» šogad plāno dubultot eksporta apjomus

www.zz.lv

2014. gada 31. janvāris 09:49

1164
«Latvijas piens» šogad plāno dubultot eksporta apjomus

Jelgavas piena rūpnīcas attīstītāja SIA «Latvijas piens», kas apvieno vairāk nekā 600 Latvijas piensaimnieku, pērn dubultojusi savu tirgus daļu Latvijā un audzējusi eksportu. Kā ziņo uzņēmums, tā 2013.gada neauditētais apgrozījums ir 37 miljoni eiro - par 43% vairāk nekā 2012.gadā, peļņa pirms nodokļu nomaksas ir 1,6 miljoni eiro, savukārt provizoriskā neto peļņa - 455,8 tūkstoši eiro.

"Uzņēmums ir ieņēmis stabilas pozīcijas Latvijas tirgū un strauji paplašina eksporta tirgu - gan teritoriāli, gan produkcijas apjoma ziņā. Tāds sākotnēji bija mūsu stratēģiskais mērķis, un veiksmīgi soli pa solim to realizējam. Aizvadītais gads ir bijis intensīvs, taču devis mums arī pārliecību par savu varēšanu un produktu konkurētspēju ne tikai vietējā, bet arī ārvalstu tirgos," saka "Latvijas piens" valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis.

Viņš uzsver, ka šogad plānots strādāt pie jaunu produktu attīstīšanas, jo tirgus situācija ir labvēlīga jaunu sieru veidu izstrādei un ieviešanai. "Eksporta apjomus plānojam šī gada laikā dubultot," mērķus atklāj Freimanis.

"Pagājušajā gadā esam pārstrādājuši 55 tūkstoši tonnas mūsu zemnieku nodotā piena, 75% no tā tieši otrajā pusgadā, kad panācām īpašu ražošanas izrāvienu. Šis ir mums īpaši nozīmīgs rādītājs, ņemot vērā, ka ražošana, izmantojot jaunas modernas tehnoloģijas, Jelgavas rūpnīcā tika uzsākta pakāpeniski. Prieks arī par produktu panākumiem - visvairāk aizvadītā gada oktobrī un decembrī Latvijas iedzīvotāji pirkuši tieši mūsu ražoto sieru," gandarīts kompānijas vadītājs.

Patlaban Latvijas piens ražo gan sieru, gan arī industriālos produktus - vājpiena koncentrātu un krējumu, kas galvenokārt paredzēti eksporta tirgum. Eksports veido 90% no Latvijas piens saražotā. Lielākie eksporta tirgi ir Lietuva, Igaunija, Ukraina, Vācija, Slovākija, Čehija, Polija un Lielbritānija.

2013.gadā Latvijas piens ražotais siers ieguvis prestižas godalgas starptautiskos siera konkursos.

Jau ziņots, ka "Latvijas piens" sāka darbību 2012.gada jūnija beigās. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda ir līdz 300 tonnām desmit stundās - kopumā līdz 100 000 tonnu gadā. Savukārt vājpiena koncentrāta ražošanas jauda ir 75 tonnas diennaktī jeb 27 000 tonnu gadā.

"Latvijas piena" dibinātāji ir piensaimnieku kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS", kas apvieno 600 zemnieku saimniecības visā Latvijā.

10,4 miljonus latu vērtās rūpnīcas pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts ir pieci miljoni latu.