ZZ.lv ARHĪVS

Laikraksts: Alus kļūs latviskāks – «Latraps» iedarbinās pirmo iesalnīcu Latvijas vēsturē

www.zz.lv

2014. gada 28. janvāris 11:34

5556
Laikraksts: Alus kļūs latviskāks – «Latraps» iedarbinās pirmo iesalnīcu Latvijas vēsturē

Aptuveni pēc nedēļas Staļģenes ciema nomalē ierūksies milzīgais iesalnīcas rumpis, prognozē kooperatīva «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža. Turpmāk kviešiem un rapšiem Zemgales līdzenumos būs pilntiesīgi kaimiņi – alus mieži, kurus saimnieki sākuši audzēt, vēl pirms ierūkušies iesalnīcas motori – tā šodien raksta laikraksts «Zemgales Ziņas». Tādējādi Latvijā ražotais alus beidzot garšos pēc Latvijas, uzsver kooperatīva vadītājs. 

Tiecoties pēc augstas iesala kvalitātes, pat ekskluzīvas, pēc būvniecības bija nepieciešams laiks izmēģinājumiem, lai piešautu roku iekārtām un saprastu, kā likt tām strādāt vislabāk. Tur jāpieķīlē, tur jānomaina ventilators, tur jaudas par mazu, skaidro kooperatīva ģenerāldirektors. 

Iekārtas uz Staļģeni piegādātas no Vācijas, un tās «izrādot zināmu interesi» par salu. Pirmajā gadā ne vienu vien partiju nāksies izbarot lopiem, E.Ruža atklāj, kur nonāk testu rezultāti. Iesals nav ķepīga un tumša masa, kā daudzi domā, jaukdami tehnoloģiskus līkločus izgājušus graudus – īsto iesalu, kāds top iesalnīcās visā pasaulē, ar iesala ekstraktu burciņā veikala plauktā. 

Kvalitatīvi mieži ir augstvērtīga iesala pamats, E.Ruža skaidro, kādēļ zemniekiem piederošais uzņēmums nolēmis lielos apjomos attīstīt alus miežu audzēšanu. Viņaprāt, audzēt alus miežus ir izdevīgāk nekā lopbarības, jo tos var pārdot par augstāku cenu, lai gan ieguldītais darbs un ražošanas izmaksas daudz neatšķiras. «Tiesa – jābūt precīzākam audzējot. Bet pieredze rāda, ka latviešu zemnieks to spēj. Tāpat kā mūsu kviešu kvalitāte ir ļoti laba, mēs ceram, nē, pat esam pārliecināti, ka mieži augs labi. Un paši, paši labākie miezīši nonāks mūsu iesalnīcā,» klāsta E.Ruža. 

Zemnieki ilgi gaidījuši iespēju, lai papildinātu augsekas kultūras, norāda kooperatīva vadītājs.

Par to plašāk lasiet šodienas laikrakstā «Zemgales Ziņas» rubrikā «Ražots Zemgalē».