ZZ.lv ARHĪVS

31 kāzas un 106 dzimušie

Gaitis Grūtups

2014. gada 28. janvāris 00:00

59
31 kāzas un 106 dzimušie

Ozolnieku pagastā jaundzimušo ir gandrīz divreiz vairāk nekā aizsaulē aizgājušo  

Mijoties Rīgas Cirka klauna Viktora Pavlova trikiem un Ingūnas Lipskas vadītā bērnu muzikālā teātra «Nianse» priekšnesumiem, sestdien Ozolnieku tautas namā tika sveiktas ģimenes, kuras 2013. gada otrajā pusgadā laidušas pasaulē bērnus. Demogrāfiskie rādītāji liecina, ka pērn Cenu un jo sevišķi Ozolnieku pagastā vērojams iedzīvotāju skaita pieaugums, Salgales pagastā gan par diviem cilvēkiem gājis mazumā.


Miķeļdienā – 29. septembrī – Ozolnieku ciema Aizupju iedzīvotāji Agita un Aldis Berķi-Bergi sagaidīja pasaulē nākam savu trešo dēliņu, kas arī pēc krustmātes ieteikuma tika nosaukts par Miķeli. Par brāli ļoti priecājas arī desmitgadīgais Alekss un astoņgadīgais Toms. Pagājuši pieci gadi, kopš Berķi-Bergi no Anglijas atgriezušies Latvijā un iedzīvojušies Ozolniekos. «Pēc četru gadu darba ķīniešu restorānā Gērnsijas salā bijām nopelnījuši tik daudz, lai pietiktu trīsistabu dzīvoklim Rīgā. Taču piepeši nekustamā īpašuma cenas tā uzkāpa, ka naudas sanāca vien dzīvoklim Ozolniekos,» piedzīvoto 2008. gadā atceras sieva Agita, kas pēc profesijas ir pārtikas tehnoloģe. 


Vienus uz skolu laist nevar 
Ozolnieki Berķiem-Bergiem bija pazīstami jau agrāk, jo vīra Alda vecākiem, kuri dzīvo Rīgā, daudzus gadus Aizupēs ir ģimenes dārzs. Ar Alda, pēc profesijas celtnieka, pūlēm dārzā tapusi ģimenes māja. Uz jautājumu par pašvaldības rūpēm par jauno paaudzi Agita atbild – tās ir jūtamas, jo par Miķeli ģimene saņēmusi 290 eiro piedzimšanas pabalstu (Ozolnieku novadā tas no pirmā līdz ceturtajam bērnam aug no 80 līdz 430 eiro). Savukārt vecākajiem bērniem ir mācību maksas atlaides Ozolnieku Mūzikas skolā, bezmaksas pusdienas, peldēšanas apmācība LLU baseinā. Berķi-Bergi piedalās arī Ozolnieku kultūras pasākumos un velotūrē. Māte ir nobažījusies par nepietiekami drošo ceļu, kas ved uz Iecavas tiltu. Vecākos dēlus viņa pēc skolas uz interešu izglītības nodarbībām vadā ar auto. Bērnus vienus pašus mājup no skolas nelaiž. 


Divās ģimenēs sestie bērni
Ģimeņu sveikšanas sarīkojumā novada Domes priekšsēdētājs Pēteris Veļeckis (LZS) sevišķi uzteica 24 ģimenes, kuras līdzīgi kā Berķi-Bergi pērn uzdrošinājušies laist pasaulē trešo bērnu. Taču astoņas ģimenes šajā laikā kļuvušas vēl kuplākas, sagaidot piecus ceturtos, vienu piekto un divus sestos bērnus. Domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Rozītis (LZS) piebilst, ka, rūpējoties par bērnu labklājību, 2012. gadā Ozolniekos tika uzbūvēts jauns bērnudārzs, kā arī paplašināta vidusskola.
2013. gadā Ozolnieku novadā reģistrēti 106 jaundzimušie. Cenu pagastā – 33, Ozolnieku pagastā – 50, bet Salgales pagastā – 23. Savukārt mirušo reģistrā pērn ierakstītas 178 personas: Cenu pagastā – 31, Ozolnieku pagastā – 26, Salgales pagastā – 25. Turklāt Ozolniekos reģistrētas 44 citās pašvaldībās mirušas personas un 52 sociālās aprūpes centrā «Zemgale» dzīvojošie. Pērn laulību Ozolnieku novadā reģistrējis 31 pāris. ◆