ZZ.lv ARHĪVS

Aicina sportiskajā «geto»

Lāsma Antoneviča

2014. gada 28. janvāris 00:00

59
Aicina sportiskajā «geto»

Ielu kultūras un sporta kustības «Ghetto Games» idejas arī mūsu pusē atrod dzirdīgas ausis 
22. februārī vienlaikus teju simts novadu kultūras namos un kinoteātros, tostarp Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā un Ozolnieku tautas namā, skatītāju vērtējumam tiks nodota Latvijā lielākās ielu sporta un kultūras kustības «Ghetto Games» filma, kuras pausto ideju – dzīvot dzīvu dzīvi – mūsu pusē cenšas popularizēt basketbola entuziasts Jānis Tiltiņš. Ja izdosies, kā iecerēts, šovasar ielu basketbolu «Ghetto Alianses» programmā varēs uzspēlēt arī Ozolniekos.


Palīdzēt jauniešiem pilnveidot sevi, sniedzot iespēju pozitīvā vidē sportot un lietderīgi pavadīt brīvo laiku, attīstīt talantus un iesaistīties brīvprātīgajā darbā – tāds ir kustības «Ghetto Games» mērķis, kas piecu gadu laikā apvienojis ap 50 tūkstošiem dažādu sporta aktivitāšu dalībnieku un sekotāju. Viņu vidū ir arī jelgavnieks J.Tiltiņš, kurš trīs gadus bijis idejas domubiedru un organizatoru jeb «Ghetto Family» cilvēks. Lai gan patlaban viņu ceļi oficiāli ir šķīrušies, Jānis turpina atbalstīt un popularizēt «Ghetto Games».


Paši sev tiesneši 
«Ar kustības līderi bijušo basketbolistu Raimondu Elbakjanu, kurš uzņēmās iniciatīvu atjaunot Grīziņkalna skeitparku un dažādām neformālām sporta aktivitātēm sāka pulcēt ap sevi vietējos bērnus un jauniešus, tuvāk iepazinos, kad Jelgavā notika pirmais «Street Basket Stream» posms. Biju viņu ievērojis, jo Jaunatnes basketbola līgā esam viens pret otru spēlējuši. Raimonds piedāvāja man iesaistīties «Ghetto Games», un jau nākamajā dienā braucu uz Rīgu. Tā bija traka vasara – 60 pasākumu 90 dienās. Principā, braukādami uz dažādām Latvijas pilsētām, dzīvojām busiņā un gulējām teltīs,» milzīgos apgriezienus, kādus uzņēmusi kustība, raksturo J.Tiltiņš.
Galvenais ielas sportu (basketbola, futbola, ielu vingrošanas, strītbaiku frīstaila, ārmreslinga, ielu deju, skeitborda, BMX, ekstrēmās skrituļošanas un citu) epicentrs joprojām ir Grīziņkalns, kur no maija līdz augusta beigām notiek aktīva sportošana. Piemēram, ik gadu ap simts ielu basketbola komandu reizi nedēļā (ceturtdienās) tiekas «Ghetto Basket» turnīrā, kura posmi risinās arī vairākās Latvijas pilsētās. Kustībai raksturīgi, ka tiesneši ir paši spēles dalībnieki. «Gadās – viens nepiekrīt, otrs nepiekrīt. Kurš pirmais iemetīs trīspunktnieku, tam taisnība!» demokrātiskos tiesāšanas principus atklāj jelgavnieks, piebilstot, ka «Ghetto Basket» iecienījuši arī vairāki profesionālie basketbolisti un sabiedrībā pazīstami cilvēki. Piemēram, turnīra patrons ir Andris Biedriņš, kurš katru gadu sezonas spēcīgākajai komandai dāvina braucienu uz NBA spēli Ņujorkā. Laukumā tāpat manīts Arnis Blodons, Raimonds Bergmanis, Ints Teterovskis un citi. Taču galvenā publika joprojām ir vietējie bērni, pusaudži un jaunieši.


Basketbols palīdz piecelties
J.Tiltiņš uz ielu basketbola turnīra spēlēm organizējis arī savus «čomus». «Jelgavā strītbolistu ir daudz – lielākoties divdesmitgadnieki un trīsdesmitgadnieki, kuri nespēlē basketbola klubā «Jelgava». Viņi aktīvi piedalās pilsētas čempionātā, bet ir diezgan kūtri braukt uz «Getto Basket». Tomēr pērn ar savu komandu pat iekļuvām superfinālā, kas bija iespējams, sakrājot attiecīgu punktu skaitu. Tas bija diezgan smagi – kopā nospēlējām 20 posmu,» stāsta basketbola entuziasts. Jānis šo spēli par savējo sauc no septiņu gadu vecuma, kad, drauga mudināts, nonāca trenera Pētera Lagzdiņa rokās. «Šonedēļ man ir plānotas četras spēles četros dažādos turnīros. Nezinu, kad pienāks tāds vecums, kad teikšu – viss, jāmet malā! Basketbols dod man prieku, enerģiju. Tas arī liek no rītiem agrāk celties, jo uz spēli nevar braukt samiegojies,» teic J.Tiltiņš, kurš patlaban ar Iecavas komandu spēlē Latvijas Basketbola līgas 3. divīzijā. Paralēli tam viņš atrod laiku arī dažādām sabiedriskām aktivitātēm. Piemēram, vasarā Jānis plāno Jelgavā noorganizēt līdz šim nebijušu 5:5 basketbola turnīru ar dažādu starptautisku basketbolistu piedalīšanos. Tā galvenā ideja – spēlēt brīvā dabā, un laukums pie Ledus halles varētu būt turnīram ļoti piemērots, spriež Jānis.


Neļauj dzert un pīpēt
Taču līdz tam viņam «jādabū gatavs» «Ghetto Alianses» programmas projekts, kura laikā visā valstī tiks organizēta apmācība un vairāk nekā 200 dažādu sporta aktivitāšu. «Kustības filozofija Rīgā un vēl dažās pilsētās, kur regulāri notiek turnīri, ir diezgan skaidra, bet citviet tā vēl nav paspējusi iesakņoties. Doma tāda, ka arī citās pašvaldībās, kur atļauj infrastruktūra, ar vietējās varas atbalstu varētu rīkot mazākus, bet regulārus «Ghetto Games» pasākumus. Jelgava mums atteica, jo pilsēta pati rīko strītbola sacensības, bet Ozolnieki solīja šo jautājumu drīzumā izskatīt,» pozitīvu atbildi gaida J.Tiltiņš. Ja tā notiks, no maija līdz augustam reizi nedēļā Ozolniekos risināsies ielu basketbols un ienāks «Ghetto Games» galvenais uzdevums – sakārtot vidi ap sevi, dzīvot aktīvi un veselīgi. Starp citu, veselīgs dzīvesveids ir viens no kustības priekšnosacījumiem. «Nav svarīgi, kā tu to dari, bet, ka vispār dari, nevis sēdi malā, lieto alkoholu un cigaretes. Jau no pirmajiem turnīra posmiem esam ļoti par to iestājušies, ka spēļu teritorijā netiek dzerts un pīpēts. Raimonds savulaik pat metis dažus «aiz čupra» laukā. Patlaban tas jau ir pašsaprotami,» «Ghetto Games» idejas par savām sauc arī J.Tiltiņš. ◆ 

Ielu sporta un kultūras kustība «Ghetto Games»

Aizsākās pirms pieciem gadiem vienā no Rīgas sociāli nelabvēlīgākajiem rajoniem – Grīziņkalnā, kas kustības organizatoriem atgādināja savdabīgu geto. No tā arī radās nosaukums.


Apvieno ielu basketbolu, futbolu, dejas, vingrošanu, skeitparka un citus sporta veidus.


Kustības līderis – Raimonds Elbakjans.


Šo gadu laikā notikuši 200 «Ghetto Basket» turnīri visā Latvijā.