ZZ.lv ARHĪVS

Ķipuru turpinās tiesāt 5. februārī; liecinieces vedīs piespiedu kārtā

Edgars Kupčs / LETA

2014. gada 27. janvāris 12:34

2284
Ķipuru turpinās tiesāt 5. februārī; liecinieces vedīs piespiedu kārtā

Kārtējā Jelgavas tiesas sēdē, kurā tiek skatīta Jelgavas slimnīcas vadības kukuļošanas lieta, šodien divas ārstniecības iestādes ārstes liecināja par sonoskopa un zondu iegādi, bet vēl kāds liecinieks izklāstīja, kā no SIA «Digiteks» valdes locekļa Jāņa Kramena aizņēmies 350 latu savas mašīnas remontam. 

Uz tiesas sēdi nebija ieradušās divas apsūdzības aicinātas liecinieces, tādēļ tiesnese Gunta Čepule nolēma abas uz nākamo sēdi atvest piespiedu kārtā. Aiztāvības aicinātās liecinieces dakteres Inese Šulce un Anna Repina apliecināja, ka par sonoskopa iegādi, ap ko saistāma kukuļošanas lieta, uzzinājušas jau pēc tā piegādes. Viņas ieteikušas nodaļas vadītājam un kukuļņemšanā apsūdzētajam Edmundam Kalniņam gādāt papildu zondes, jo ar komplektā esošo vienu bijis grūti strādāt. 

Ārstes arī liecināja, ka nodaļu darbinieki «sametušies» naudu, kas aploksnēs dāvināta E.Kalniņam 50 gadu jubilejā. Lai gan kukuļošanas fiksētāji naudu viņa kabinetā atraduši vairākus mēnešus pēc jubilejas, dakteris E.Kalniņš apgalvo, ka tā bijusi tieši kolēģu savulaik dāvinātā nauda.   

Par labu citam apsūdzētajam - «Digiteks» valdes loceklim J.Kramenam - liecināja kāds Māris Tuna, kas teicās esam viņa labs draugs. Abu tikšanos 2011. gada maijā viņš ļoti labi atceroties, jo toreiz esot sabojājis savu mašīnu. Kādā lielveikala apmeklējuma reizē viņš Ķekavā nejauši saticis J.Kramenu, kas viņam aizdevis turpat no bankomāta izņemtus 350 latus. Viņš redzējis, ka J.Kramenam rokās paliek vēl virkni banknošu, ko viņš no bankomāta esot izņēmis piecos sešos piegājienos. J.Kramens arī viņam esot atklājis, ka Elejā grasās pirkt zāles pļaujamo agregātu. Ar Ķekavu un Eleju, kā liecina lietas materiāli, saistāma kukuļu nodošana.

Lai gan šai tiesvedībai tiesnese G.Čepule bija rezervējusi visu darbdienu, lietas tālāka skatīšana nolikta uz 5. februāri. Šodienas sēdē tiesnese atgādināja lietā klāt nākušos jaunumus, tajā skaitā slimnīcas faktūrrēķina apliecinājumu, ka dakterim E.Kalniņam 2010. gadā slimnīcas kasē izmaksāti 300 latu, bet vēl 380 latu no ārstniecības iestādes pašu ieņēmumiem skaidrā naudā viņam esot izmaksāts 50 gadu jubilejā.
 Jau ziņots, ka apsūdzība korupcijā celta SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklim Ķipuram un šīs slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītājam Edmundam Kalniņam par kukuļa saņemšanu un SIA "Digiteks" valdes priekšsēdētājam Andim Gulbim un valdes loceklim Jānim Kramenam par kukuļa nodošanu.

Šīs darbības saskaņā ar apsūdzību saistītas ar diviem iepirkumiem - 160 funkcionālo gultu un 20 ratiņkrēslu iegādi 2010.gadā un sonoskopa iegādi 2011.gadā, kuru piegādātājs bija šajos konkursos uzvarējusī SIA "Digiteks".

Visi četri apsūdzētie neatzina savu vainu, turklāt vairāki no viņiem, atbildot uz tiesas jautājumu, vai apsūdzība ir saprotama, uzsvēra, ka saprotams ir nolasītais teksts, taču ne tā būtība, jo apsūdzībā paustie secinājumi neesot saprotami.

Iepriekš sēdē tika noskaidrots, ka aizdomas par korupcijas iespējamību radušās Veselības ministrijas Veselības inspekcijas Ārstniecības iestāžu kontroles nodaļas darbiniekiem, pārbaudot iegādātās gultas, un Veselības inspekcija par savām aizdomām informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

Aizstāvība šīs aizdomas apšauba kā pārspīlējumus, minot, ka tāda paša modeļa gultas Latvijā ir vēl piecās sešās slimnīcās, kur tās lieliski kalpojot un nav apstrīdēta to iegāde vai atbilstība dokumentiem.

Saskaņā ar apsūdzību divi SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" pārstāvji prettiesiski pieņēma atlīdzību no diviem uzņēmuma "Digiteks" atbildīgajiem darbiniekiem kopumā 2300 latu apmērā saistībā ar medicīnas aprīkojuma iegādi slimnīcas vajadzībām. Jelgavas slimnīcas valdes loceklis no uzņēmējiem trīs reizes pieņēma kukuli 2000 latu apmērā, savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs - 300 latu apmērā, iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Jelgavas slimnīcas valdes loceklis saukts pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas. Jelgavas slimnīcas nodaļas vadītājs pie kriminālatbildības saukts par prettiesiska labuma pieņemšanu. Abi uzņēmēji apsūdzēti par līdzdalību pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un pārsniegšanā, kukuļdošanu, tirgošanos ar ietekmi un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat lietas gaitā sākts un tiesai nodots process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai - uzņēmumam "Digiteks". Kriminālprocesā savāktie pierādījumi norāda uz to, ka "Digiteks" ieguva tiesības noslēgt līgumus ar Jelgavas pilsētas slimnīcu un, veicot darījumus par iepirkumiem, slimnīcas vajadzībām ieguva arī naudas līdzekļus par piegādātajām precēm, uzskata prokuratūra.

Ķipurs noraida jebkādas aizdomas par kukuļa pieņemšanu, bet iepriekš atzina, ka pievēris acis uz formālām nepilnībām iepirkuma piedāvājumā, lai neizšķērdētu līdzekļus un ietaupītu ap 30 000 latu.