ZZ.lv ARHĪVS

Janvāra trešajā nedēļā cenas esot palikušas nemainīgas

LETA

2014. gada 25. janvāris 11:04

170
Janvāra trešajā nedēļā cenas esot palikušas nemainīgas

Janvāra trešajā nedēļā, salīdzinot ar otro nedēļu, vairākumam jeb 92,7% preču un pakalpojumu pamata cena ir palikusi nemainīga, cenas pieaugums ir novērojams 3,6% gadījumu, savukārt 3,7% gadījumu cena ir samazinājusies, liecina janvāra trešā cenu monitoringa rezultāti.

Pārtikas produktu cenas lielākoties palikušas nemainīgas.

Cena nav mainījusies rīsiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm - sēklu, kviešu un tostermaizei. Četros gadījumos griķu cena samazinājusies par desmit eiro centiem jeb 7,63%.

Arī svaigas gaļas produktu grupā cenas lielākoties saglabājušās bez izmaiņām - cena nav mainījusies broilera stilbiņiem, svaigai liellopa gaļai, kā arī svaigai cūkgaļai.

Desu un žāvējumu produktu grupā cenas palikušas nemainīgas dažāda veida desām kā arī cīsiņiem un pelmeņiem. Cenu svārstības šajā produktu grupā trīs gadījumos novērotas doktora desai - tā kļuvusi dārgāka par astoņiem centiem jeb 4,04%.

Zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cenas nav mainījušās makrelei, siļķu rolmopšiem, krabju nūjiņām un svaigam lasim.

Janvāra trešajā cenu monitoringā cenu svārstības lielākoties nav konstatētas arī piena produktu grupā - cenas palikušas nemainīgas pienam, biezpienam, kefīram, kā arī Krievijas sieram. Savukārt Holandes siera viena kilograma cena divos gadījumos pieaugusi par 1,1 eiro jeb 13,84%, bet kausētais siers divos gadījumos kļuvis lētāks par diviem centiem jeb 1,53%. Cena saglabājusies nemainīga sviestam, margarīnam un saulespuķu eļļai.

Janvāra trešajā nedēļā dārgāki kļuvuši biezpiena sieriņi - 22 gadījumos to cena pieaugusi par 2-3 centiem jeb 6,45%-9,68%.

Augļu grupā apelsīniem cena svārstījusies abos virzienos - divos gadījumos tā pieaugusi par 17-21 centam jeb 17,35%-21,43%, savukārt septiņos gadījumos samazinājusies par 2-14 centiem jeb 1,42%-9,93%. Arī banānu cena svārstījusies abos virzienos. Četros gadījumos cena par 1-8 centiem jeb 0,79%-6,30% pieaugusi banāniem no Ekvadoras. Savukārt banāni no Kolumbijas četros gadījumos kļuvuši lētāki par 6-8 eiro centiem jeb 4,26%-5,93%.

Arī dārzeņu grupā atsevišķos gadījumos novērotas cenu svārstības. Sarkano piparu cena sešos gadījumos pieaugusi par 30-33 eiro centiem jeb 11,15%-17,19%. Tomāti 11 gadījumos kļuvuši lētāki par 3-43 centiem jeb 1,06%-20,28%. Divos gadījumos cena par 2 centiem jeb 4,88% samazinājusies kāpostiem. Abos virzienos svārstījusies gurķu cena - janvāra trešajā nedēļā 11 gadījumos par 10-14 centiem jeb 5,20%-7,03% to cena pieaugusi, savukārt sešos gadījumos gurķu cena samazinājusies par 47 centiem jeb 20,80%.

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, garšvielas, tēja, kafija, ūdens un sula.

Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, brendijam, vīnam, degvīnam, viskijam un šampanietim. Vienā gadījumā cena no 0,71 eiro uz 0,75 eiro pieaugusi "Coca-Cola" dzēriena bundžiņai dzērienu automātā.

Cenas nav mainījušās tādām saimniecības precēm kā veļas pulveris, trauku mazgājamais līdzeklis un cauruļu tīrāmais līdzeklis, personīgās aprūpes precēm - zobu pasta, ziepes, dušas želeja, šampūns, skuvekļi, kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķu medikamentu cena trīs gadījumos samazinājusies par trim centiem jeb 1,86%, savukārt citi medikamenti sešos gadījumos kļuvuši lētāki par 18 centiem jeb 6,77%.

Janvāra trešais cenu monitorings norāda uz degvielas cenas svārstībām 1% ietvaros.

Janvāra trešajā nedēļā cenas pakalpojumiem arī lielākoties saglabājušās nemainīgas, tomēr šajā grupā novēroti atsevišķi gadījumi, kad cenu svārstības varētu būt skaidrojamas ar eiro cenu noapaļošanu. Piemēram, vienā gadījumā autostāvvietas cena pieaugusi no 1,42 eiro līdz diviem eiro, savukārt kādas ķīmiskās tīrītavas pakalpojumiem cena vienā gadījumā no 12,82 eiro pieaugusi līdz 13 eiro.

Apavu remonta pakalpojumu cena savukārt vienā gadījumā pieaugusi no 2,15 eiro līdz 2,3 eiro, savukārt citā gadījumā - no 4,98 eiro uz pieciem eiro. Veļas mazgāšanas pakalpojuma izcenojums vienā gadījumā pieaudzis no 1,42 eiro uz 1,5 eiro. Trīs gadījumos cena pieaugusi autoskolu pakalpojumiem.

Cenu pieaugums saistībā ar eiro cenu noapaļošanu ir skāris arī ēdināšanas pakalpojumus - vienā gadījumā kafijas tases cena pieaugusi no 1,14 eiro uz 1,3 eiro. Savukārt svaigas apelsīnu sulas cena vienā gadījumā pieaugusi no 2,28 eiro uz 2,3 eiro. Zupas porcijas cena attiecīgi pieaugusi no 2,21 eiro uz 2,25 eiro.

Pakalpojumu cenas atsevišķos gadījumos apaļotas arī uz leju. Piemēram, vienā gadījumā muzeja apmeklējuma cena samazinājusies no 1,42 eiro uz 1,4 eiro.

Atsevišķos gadījumos lētāki kļuvuši arī taksometra pakalpojumi.