ZZ.lv ARHĪVS

Ledus prieki brīvā dabā

Dace Diržine

2014. gada 24. janvāris 00:00

101
Ledus prieki brīvā dabā

Iespēja slidot jelgavniekiem šogad nodrošināta, kaut decembris pārsteidza ar siltuma rekordiem, bet janvāris atnesis skarbu salu



No 24. decembra līdz 22. janvārim Jelgavas publisko slidotavu apmeklējuši jau vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku. Netrūkst jauniešu, kuri slidot nāk katru dienu un uz ledus pavada vairākas stundas. Visbeidzot pēc daudziem gadiem Jelgavā ir arī skolēnu izveidots hokeja laukums. Vecākie jelgavnieki atceras, ka līdzīgi iedzīvotāju veidoti laukumi pilsētā bijuši arī piecdesmitajos un sešdesmitajos gados – Raiņa parkā, pie Mašīnbūves rūpnīcas un citur. 


Nākamgad zem jumta
Latvijā ziemas ir tik īsas, ka cilvēki burtiski izslāpuši pēc slidošanas un citiem ziemas priekiem, atzīst Zemgales Olimpiskā centra (ZOC) pārstāve Sanda Andersone. Pērn skvērā aiz Jelgavas kultūras nama pēc daudzu gadu klusuma atkal tika izveidota publiskā slidotava, ko apsaimniekoja ZOC. Šogad slidotprieku cilvēki bauda jaunuzbūvētajā ledus laukumā Pasta salā, kas tur atradīsies arī turpmākās ziemas.
«Slidotava tika iekļauta jau Pasta salas projektā, un tās vieta turpmāk būs nemainīga. Tajā ir stacionāri iebūvēta ledus saldēšanas iekārta, nākamgad virs slidotavas taps arī jumts. Tas pasargās laukumu no sniega un lietus, piemēram, pagājušā gada nogalē bijām spiesti atcelt vairākus slidojumus lietus dēļ,» stāsta S.Andersone. Rūpējoties par ledus kvalitāti, pēc katra slidojuma laukums tiek sakopts un sagatavots nākamajam uznācienam – ledus virskārta noņemta un uzlieta jauna. Slidotavā nodarbināti seši darbinieki. 


No trim līdz 70 un vecāki
Slidotavas vecākais tehniskais darbinieks Gunārs Stepaņuks stāsta, ka laukuma lielākie piekritēji ir skolēni un studenti, bet brīvdienās slidošanai vairāk ļaujas arī ģimenes ar bērniem, kā arī opīši un omītes. «Jau pagājušajā gadā viens no mūsu pastāvīgajiem apmeklētājiem bija kāds kungs pāri 70. Viņš šogad nāk atkal, bet manīju, ka viņam piebiedrojies vēl kāds 75 gadus vecs jelgavnieks. Aktīvas ir arī kundzes pensionāres, kas nāk slidot gan pa vienai, gan draudzīgā bariņā – sākumā uz ledus kāpa bailīgi, bet, pieturoties pie borta, tā lieta aizgāja, un kundzes rādīja nebūt ne sliktu sniegumu,» novērojumos dalās Gunārs. Jaunākais apmeklētājs, kas uz slidām kāpis, bijis nepilnus trīs gadiņus vecs. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam slidotavā jāuzturas pieaugušā pavadībā. 
Pats Gunārs uzaudzis laukos un neatceras ziemu, kad nebūtu gājis uz dīķa, šķūrējis sniegu, gatavojis laukumu un kopā ar draugiem slidojis. Slidošana un jebkura cita tautas sporta aktivitāte ir lieliska alternatīva sēdēšanai pie datora, viņš piebilst. 


«Aizlaisties» ar slidām nevar
Lielākā aktivitāte slidotavā novērota skolēnu brīvlaikā. Neiztikt arī bez vieglām traumām, ko cilvēki galvenokārt guvuši, mācoties slidot. Tādēļ noteikumi, atrodoties publiskajā slidotavā, ir īpaši vērā ņemami. Uz ledus nedrīkst atrasties alkohola reibumā, sēdēt un atbalstīties pret bortiem, arī triekties tajos ar spēku, spēlēt «sunīšus» un aizskart citus slidotājus, kategoriski aizliegts bojāt ledu, piemēram, agresīvi bremzējot u.c. Slidotavas uzturētāji skaidro, ka sākumā atpūtniekiem bijis vairāk jāaizrāda par pārkāpumiem, bet disciplīnas problēmu kļūstot aizvien mazāk.  
Daudzi atpūtnieki izmanto iespēju slidas uz vietas iznomāt. Dienās, kad ledu apmeklē ģimenes ar bērniem, problēmas var rasties ar mazajiem izmēriem, bet pieaugušo kājām slidu netrūkst. «Aizlaisties» ar nomā paņemto slidu pāri nav iespējams, piebilst G.Stepaņuks, jo slidotavā darbojas novērošanas kameras, kā arī apmeklētājiem cieši seko līdzi slidotavas darbinieki.
«Dzirdēju, ka pie vienas no Jelgavas skolām jaunieši paši uzlējuši savu hokeja laukumu. Malači! Šādas iniciatīvas ir tikai apsveicamas un atbalstāmas,» sacīja G.Stepaņuks. Tomēr Pasta salas slidotavai ir savas priekšrocības: «Kad upes vēl nebija aizsalušas, slidotāji bija sajūsmināti par skatu – laternu apmirdzēts, apkārt vizuļoja ūdens, virs galvām spīdēja zvaigznes, skanēja mūzika un cilvēku smiekli. Tas viss radīja ļoti neparastu sajūtu.» 
Plānots, ka publiskā slidotava Jelgavā darbosies līdz 31. martam, taču datums var mainīties atkarībā no laika apstākļiem. ◆ 

Slidotāju atziņas

Uz slidotavu nāku gandrīz katru dienu. Šī ir pirmā diena, kad man nav līdzi savu slidu, bet priecājos, ka ir iespēja tās iznomāt. Nenāku viens, esam laba draugu kompānija, kas labāk par sēdēšanu pie datora izvēlas slidot. 
Rihards Šīns


Mēs nākam, jo gribam iemācīties slidot, un šeit var feini pavadīt brīvo laiku. Pilsētā vajadzētu vairāk organizēt dažādas sportiskas brīvā laika pavadīšanas iespējas. 
Sindija un Marita


Man ir pašam savas slidas, un katru brīvu brīdi ņemu tās padusē un dodos uz Pasta salu. Ar stundu garu slidojumu nepietiek, tāpēc dažreiz dienā nāku pat vairākas reizes. Esmu kļuvis atkarīgs no šīs nodarbes, man ļoti patīk slidot. Jelgavas Valsts ģimnāzijas jaunajā laukumā spēlēsim hokeju, bet te nāksim slidot. 
Daniels Vlass 


Pagājušajā gadā mazdēls iemācījās slidot skvērā aiz kultūras nama, šogad atvedu viņu atkal. Slidas nomāsim, jo nav jēga pirkt – kāja ātri izaug.
Larisa Lasenberga


Šogad esam pirmo reizi uz slidām. Agrāk nesanāca, jo augstskolā bija sesijas laiks. Šodien cilvēku nav daudz, domāju, ka ar vienu laukumu pilsētā pietiek.
Zane un Anda Āriņas