ZZ.lv ARHĪVS

Lielo laimestu atvēl labdarībai

Raivis Bahšteins

2014. gada 24. janvāris 00:00

648
Lielo laimestu atvēl labdarībai

«20. janvārī, kad notika izloze, bija mana 67. dzimšanas diena,» siltajās Mūrnieku mājās aicinot, saka Raimonds Kazbuķis. «Turklāt iepriekšējā dienā mājās runājām, ka nekad nevienā loterijā nekas nav laimēts, bet nākamajā dienā – lūdzu, izlozes galvenā balva!» priecājas dzīvesbiedre Dzintra jeb Sīkais, kā viņu mīļi dēvē Raimonds. «Pierādījums, ka izteikts vārds materializējas, tā ir dāvana no Visaugstākā. Tāpēc nevajag muldēt un lamāties, vajag cilvēcīgi domāt un teikt labu!» papildina abonēšanas akcijas izlozes uzvarētājs. 


«Te ir gan Bauskas rajona, gan Jelgavas rajona nomale, un mēs – pa vidu,» smej R.Kazbuķis, viens no veiksmīgajiem Zemgales lielsaimniekiem. Mūrnieku saimniecības zemes atrodas gan Jelgavas novada Vircavas pagastā, gan Rundāles novada Viesturu pagastā, kurā dižojas saimniecības sirds – Mūrnieku mājas. 


Priecīgā vēsts – no Ziedoņa Caunes
Agrāk saimniecībā pletušies cukurbiešu lauki, tagad ienākumus dod rapši un kvieši. Saimnieks pie stūres traktorā nesēžoties, bet nodarbojas ar procesu pārraudzīšanu: «Lai katrs mazākais darbiņš notiek kā pa diedziņu. Frāze, ka zemnieks ir pārstrādājies un nosvīdis, gan nav patiesa, jo var arī tā nebūt – darbs tikai pareizi jāorganizē.» Sestdienas un svētdienas visiem darbiniekiem esot brīvas, ja vien nav ražas novākšanas laiks.  
Gadus piecpadsmit mājīgajā Kazbuķu ģimenes virtuvē aktuālo preses izdevumu kaudzītē nonāk «Zemgales Ziņas» līdzās vairākiem laikrakstiem un žurnāliem. Uz jautājumu, kā uzzinājis par laimestu, R.Kazbuķis smejas pilnā kaklā – par izlozes rezultātu viņu telefoniski informējis Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, kurš internetā bija noskatījies izlozi un pārsteigts konstatējis, ka pie galvenā laimesta ticis viņa paziņa. Laimestu R.Kazbuķis nolēmis tērēt labdarībai, atbalstot trūkumcietējus.


Meklē atšķirības «Brīvbrīdī»
«Svarīgākais – saņemt informāciju,» R.Kazbuķis stāsta, ka, abonējot laikrakstu, nebija pievērsis uzmanību akcijai. «Smuki raksti jums ir. Man patīk publikācijas un viedokļi par lauksaimniecību, bet piektdienās kopā ar Sīko strīdamies par deviņām atšķirībām lapaspusē «Brīvbrīdis».» 
«Pateicoties «Ziņām», vienmēr esmu lietas kursā par notikumiem Jelgavā, pats dzīvodams Rundāles novadā. Lai gan Bauskas centrs no mājām ir tuvāk, pierasts ikdienas gaitās doties uz Jelgavu, piemēram, lai iepirktos tirgū – Jelgavā gaļa lētāka nekā Bauskā,» ievērojis R.Kazbuķis. «Jelgava tagad ir tik skaista, sevišķi iebraucot no Rīgas puses. Nevar salīdzināt, kā mums ir līdz Elejai vai Bauskai aizbraukt – tā nu ir tāda vizītkarte! Ceļš nolietojies jau cukurbiešu laikā, gaidām jaunu,» piktojas ilggadējais «Ziņu» abonents.
Kazbuķu bērni jau pieauguši – Māris darbojas apsardzes nozarē, savukārt Dina strādā Nodarbinātības valsts aģentūrā. Meita vecākiem dāvājusi mazdēlus Edgaru (18) un Emīlu (11). Neviens no bērniem gan nav vēlējies dzīvi saistīt ar lauksaimniecību. «Tāpēc mums ilgi jādzīvo, lai mēs varētu ilgāk saimniekot,» smej Raimonds, kurš sava prieka pēc ierīkojis bišu dravu tieši blakus rapšu laukiem, lai sev un citiem apliecinātu, ka bites necieš no ķimikālijām, ko izmanto, audzējot rapšus. ◆