ZZ.lv ARHĪVS

Izdala pēdējās pārtikas pakas

Dace Diržine

2014. gada 23. janvāris 00:00

15
Izdala pēdējās pārtikas pakas

Šogad Latvijā vairs netiek realizēta pārtikas paku programma; Jelgavā janvārī un februārī izdalīs uzkrātās pakas
Līdzšinējo Eiropas Komisijas (EK) pārtikas palīdzības programmu vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem no 2014. gada Latvijā aizstās Eiropas atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām. Pērn no jūnija līdz decembrim Jelgavā izsniegts aptuveni 20 tūkstoši paku. 


Līdz šim palīdzību Latvijas trūcīgajiem, kas saistīta ar EK finansētajām pārtikas pakām, koordinēja Zemkopības ministrija, taču tagad šīs funkcijas novirzītas Labklājības ministrijai. Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Jelgavas komitejas vadītājs Jānis Vērzemnieks stāsta, ka pagaidām viņam neesot informācijas, vai programma Latvijā turpinās darboties arī šogad. «Ziemu pārciest būs vieglāk, jo līdz šim pārtikas pakas dalījām, stingri pārbaudot trūcīgo izziņas, tādēļ izveidojies nelieks paku uzkrājums, ar ko pietiks vēl janvārī un februārī,» skaidro J.Vērzemnieks. Līdz ar to trūcīgie jelgavnieki EK finansētās pārtikas pakas vēl varēs saņemt. Kārtība paliek nemainīga – paku iespējams saņemt gan LSK Jelgavas nodaļā, gan biedrībā «Svētelis», uzrādot Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes izsniegtu trūcīgas personas izziņu. 
«Par katru izsniegto paku atskaitāmies dokumentos, un nevienai personai paku neizsniedzam, iekams tā nav uzrādījusi derīgu izziņu, kurā noteikts trūcīgas personas statuss. Centram «Svētelis» uzņēmēji un zemnieki ziedojuši arī citus pārtikas produktus – kartupeļus, burkānus, ievārījumus, ko arī dalām trūcīgajiem,» stāsta brīvprātīgā paku dalītāja Zīna Sjatkovska. 
Regula par jauno atbalsta programmu trūcīgajiem stāsies spēkā aprīlī. Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče skaidro, ka dalībvalstīm būs plašākas iespējas izvēlēties piemērotāko atbalsta veidu. Iespējams, tās atkal būs pārtikas pakas, bet tikpat labi var izvēlēties citu palīdzību, piemēram, trūcīgos nodrošinot ar higiēnas precēm, apģērbu, apaviem. Valstis varēs pašas izvērtēt, kurai iedzīvotāju grupai palīdzību sniegt. «Labklājības ministrijas ierosinājums būs arī turpmāk vismaz daļu ES finansējuma paredzēt pārtikas atbalstam un sadarbībā ar partneriem vērtēt, kādas ir iespējas atbalsta saturu papildināt, jo īpaši, lai to pielāgotu ģimeņu ar bērniem vajadzībām, piemēram, nodrošinot zīdaiņu pārtiku, autiņbiksītes un citas preces,» stāsta M.Kupče. 
Ņemot vērā jaunas programmas sagatavošanai nepieciešamo laiku, ES līdzfinansētā materiālā palīdzība vistrūcīgākajām personām varētu būt pieejama ne agrāk kā šā gada rudenī. ◆