ZZ.lv ARHĪVS

Tirgotāju asociācija: Valdība lobē globālos tirgotājus un iznīcina vietējos

LETA

2014. gada 8. janvāris 01:00

353
Tirgotāju asociācija: Valdība lobē globālos tirgotājus un iznīcina vietējos

Valdības atbalstītais Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekts satur virkni ierobežojumu, kas draud ar iznīcību vietējiem tirgotājiem un lobē globālos tirdzniecības tīklus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

"Valdība aizejot iznīcina mazos tirgotājus. Likumprojektā tiek samelots, apgalvojot, ka paredzēts respektēt tirgotāju un piegādātāju ekonomiskās intereses un panākt abu pušu līdztiesību līgumu slēgšanas procesā, bet īstenībā likumprojekts nenosaka nekādus pienākumus vai ētikas normas piegādātājiem," norādīja Danusēvičs.

Viņš arī norādīja, ka likumprojekta izstrādē piedalījušies tikai tie pārtikas tirgotāji, kam ir "dominējoša ietekme tirgū".

"Tika runāts tikai ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju, kas pārstāv tikai "Rimi" un "Maxima". Ekonomikas ministrija (EM) nav ņēmusi vērā pārējo tirgotāju viedokli, kamēr mēs daudzkārtīgi paudām iebildumus likumprojekta apspriešanas procesa gaitā," sacīja LTA vadītājs .

Viņš arī norādīja, ka likumprojektā paredzēti vairāki apgrūtinājumi mazajiem tirgotājiem, jo papildus slogs izpaužas ar aizliegumiem. Piemēram, ja veikals tehnisku iemeslu dēļ slēgts, tik un tā nedrīkst atteikt iepriekš pasūtīto pārtikas preču piegādes. Cits piemērs - pēc ražotāja pieprasījuma jāveic preču atlikuma inventarizācija.

Tāpat LTA vadītājs akcentēja, ka Eiropas Mazo uzņēmumu harta nosaka nepieciešamību mazināt izmaksas un administratīvās barjeras mazajiem uzņēmumiem, nevis to palielināt, tāpat arī Eiropas parlaments (EP) uzskata, ka īpaši jāatbalsta mazie uzņēmumi tirdzniecībā. Iepriekš LTA aicinājusi valdību noraidīt Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu "Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums" un jautājumu par nepieciešamo regulējumu mazumtirdzniecībā skatīt vienlaikus ar Negodīgas tirdzniecības prakses regulējumu, kuru gatavo Eiropas Komisija, taču šīs iebildes netika ņemtas vērā.

"EP aicinājis īstenot neiecietības politiku pret tām dalībvalstīm, kas nepareizi piemēro iekšējā tirgus noteikumus. Tāpēc LTA aicina Latviju pārstāvošos deputātus Eiroparlamentā saukt pie kārtības valdību, lai realizētu EP rezolūcijai atbilstošu politiku mūsu valstī," rezumēja Danisēvičs.

Kā ziņots, valdība šodien atbalstīja Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojektu, kas paredz, ka mazumtirgotājam, kas negodīgā veidā izmantos varu pret piegādātāju, draudēs naudas sods līdz 0,2% no apgrozījuma.

Likums tika izstrādāts ar mērķi ierobežot mazumtirgotāju iepirkuma varas izmantošanu attiecībā pret piegādātājiem, kā arī līdzsvarot piegādātāju un mazumtirgotāju intereses preču mazumtirdzniecībā.

Likumā paredzētie ierobežojumi pārtikas mazumtirgotājiem attiecas uz līguma slēgšanas maksu, maksājumiem par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā, mazumtirgotāja negūtās peļņas vai arī peļņas kompensēšanu, zemākās cenas nodrošināšanu, preču specifikācijas maiņu un citiem aspektiem.

Savukārt aizliegumi nepārtikas preču mazumtirgotājiem attiecas uz nepārdotās preces pieņemšanu atpakaļ, maksu par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā, maksu par līguma slēgšanu, mazumtirgotāja izmaksu kompensēšanu, netaisnīgām un nepamatotām sankcijām par līguma noteikumu pārkāpumu.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka likumprojektā ietvertais tiesiskais regulējums pozitīvi ietekmēs ne tikai mazumtirgotāju un piegādātāju attiecības, bet līdzsvaros arī konkurences apstākļus starp lieliem un maziem tirgotājiem, nodrošinot vienlīdzīgus konkurences nosacījumus vienotā regulējumā. Tādēļ EM ieskatā nav pamata uzskatīt, ka likumprojekts varētu negatīvi ietekmēt mazo tirgotāju intereses.