ZZ.lv ARHĪVS

Jau no 1. klases uzņēmējs, mūziķis un sportists

Lāsma Antoneviča

2014. gada 7. janvāris 00:00

29
Jau no 1. klases uzņēmējs, mūziķis un sportists

Aptaujāto izglītības iestāžu vadītāji atzīst, ka vislielākā interese ir par dažādu novirzienu klasēm, bet tikpat svarīgs ir skolotājs

Sākoties topošo pirmklasnieku reģistrācijai, Jelgavas 4. sākumskolai, Tehnoloģiju vidusskolai, 4. vidusskolai un 3. sākumskolai izdevies saņemt aptuveni 300 no 700 plānotajiem vecāku iesniegumiem. Mazie jelgavnieki nākamajā mācību gadā papildus varēs apgūt mūziku, sportu, tehnoloģijas, uzņēmējdarbību, matemātiku, vizuālo mākslu, dejas un citas zinības. 

«Vēlamies tikt mūzikas novirziena klasē, kur jau mācās divi vecākie bērni, ja neizdosies – noteikti sporta, jo Gabriēls mūsu ģimenē ir lielākais sportists. Trenējas hokejā,» izvēli atklāj pirmdienas rītā Jelgavas 4. vidusskolā sastaptā topošā pirmklasnieka mamma Lolita Medne, priecādamās, ka skola atrodas netālu no mājām. Tas arī bija viens no faktoriem, kāpēc izvēlēta tieši Jelgavas 4. vidusskola.


Reģistrējas arī mazākumtautības
Šīs skolas mūzikas novirziena klasē cer iekļūt arī Olgas Markēvičas dēls. «Samuēls iet Jelgavas Mūzikas skolas sagatavošanā, tāpēc gribējām pamēģināt arī skolas mūzikas novirziena klasi. Ja netiks, paliks parastajā,» min Olga. Ģimenei pats svarīgākais, ka skola atrodas tuvu mājām. Turklāt tā ir jauna un arī skolotāji ļoti jauki, piebilst topošā pirmklasnieka mamma. Viņa atklāj, ka Samuēlam šī nebūs pirmā tikšanās ar izglītības iestādi, jo viņš jau otro gadu apmeklē Jelgavas 4. vidusskolas sagatavošanas grupu. Pirmdien tai tika pieteikta arī jaunākā māsiņa Ļubova. «Ģimenē runājam krievu valodā. Sākumā bija bail laist bērnus latviešu skolā. Arī draugi centās atrunāt, bet mēs taču dzīvojam Latvijā – bērniem ir jāzina latviski!» pārliecināta Olga.
Jelgavas 4. vidusskolas direktora vietniece Ārija Puriņa stāsta, ka 1. klasē katru gadu iestājas vairāki mazākumtautību bērni. Visbiežāk tie, kuri apmeklējuši latviešu bērnudārzus. «Lielākās problēmas rodas gadījumos, kad vienīgā vieta, kur bērns runā latviski, ir skola. Šie audzēkņi tiek galā ar mācībām, bet jāiegulda lielāks darbs,» raksturo Ā.Puriņa.


Uzņems arī vasarā
Jelgavas 4. vidusskolas direktora vietniece atklāj, ka kopumā plānots uzņemt 110 pirmklasnieku. Vispieprasītākās ir mūzikas un sporta novirziena klases. Piemēram, sporta klase, kas tiek piedāvāta jau trešo gadu un kurā uzņem 18 zēnus un 12 meitenes, parasti tiek piepildīta pāris dienu laikā. Lai iestātos klasē, nepieciešams ģimenes, kā arī sporta ārsta atzinums. Tā noformēšana tiek organizēta skolā, piebilst Ā.Puriņa. Skola rīko atlasi arī potenciālajiem mūzikas klases audzēkņiem. «Vecāki un bērni jau zina, ko no viņiem prasīsi, jo visi iepriekš uzaicināti un trīs dienas gatavoti šim pasākumam,» teic Ā.Puriņa. Viņa piebilst, ka parasti nav liela uztraukuma, lai iekļūtu mūzikas vai abās vispārējās izglītības 1. klasēs, jo uzņemšana turpinās līdz pat jaunā mācību gada sākumam. Tomēr klases lielākoties tiek nokomplektētas līdz maijam. Līdz pulksten 15 pirmdien savus iesniegumus skolā bija atstājuši 45 bērnu vecāki.


Svarīgs arī klases audzinātājs
Kā ierasts, pilsētā vislielākā interese izrādīta par Jelgavas 4. sākumskolu. No atvēlētajām 160 vietām pirmajā uzņemšanas dienā brīvas palikušas tikai desmit vizuālās mākslas novirziena klasē, atklāj direktore Agita Lundberga. Viņa stāsta, ka pirmā aizpildīta jaunā uzņēmējdarbības novirziena klase, bet ilgi nebija jāgaida, lai bez vietām paliktu teātra novirziena un pārējās klases, kur tiek pasniegta kustību plastika un aktiermeistarība. «Reģistrācija notika raiti, jo to veicām četrās vietās. Jau trešo gadu esam ievērojuši, ka vecāki lielu uzmanību pievērš ne vien novirzienam, bet arī skolotājam,» teic A.Lundberga. 
Pirmajā uzņemšanas dienā līdz pulksten 14 Jelgavas 3. sākumskolā, kas hokeja spēles un daiļslidošanas, vizuālās mākslas, mūsdienu un sporta deju, kā arī populārā peldēšanas novirziena 1. klasēs kopā piedāvā 135 vietas, reģistrēti 56 pirmklasnieki. Savukārt Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā – 29 audzēkņi. Skola atklāj, ka vislielākā interese ir par matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmu, bet netrūkst arī to, kas vēlas apgūt profesionāli orientēto virzienu. Otro gadu Tehnoloģiju vidusskolā plānots uzņemt 60 pirmklasnieku.


Ozolniekos – elektroniski
Pirmklasnieku reģistrācija sākusies arī Ozolnieku novadā. «Ja vecāki vēlas, var ierasties skolā, bet pieteikumus iespējams iesniegt arī elektroniski. Veidlapa atrodama mūsu skolas mājas lapā,» stāsta Ozolnieku vidusskolas direktore Klāra Stepanova. Viņa piebilst, ka pašvaldība nav noteikusi pirmklasnieku limitu, tāpēc tiks uzņemti visi, kuri vēlas. Patlaban trīs 1. klasēs zinības apgūst 76 pirmklasnieki. Papildus vispārējās izglītības programmai viņi mācās krievu un angļu valodu, dodas peldēt un gaida sniegu, lai varētu likt lietā pašvaldības sarūpētās slēpes. ◆