ZZ.lv ARHĪVS

Krīt acīs aplupušās sienas un balkoni

Gaitis Grūtups

2013. gada 17. decembris 00:00

59
Krīt acīs aplupušās sienas un balkoni

Daudzdzīvokļu māju uzlabošana pilsētas centrā pagaidām tiek dēvēta par luksusa lietu; pašvaldība cer, ka sapost namus rosinās apkārtnes piemēri
Lai arī, liekot lietā ES līdzfinansējumu, Jelgavas centrs kļuvis krietni pievilcīgāks, skatu bojā daudzdzīvokļu mājas, no kurām lielākā daļa kopš uzbūvēšanas nav remontētas. Pašvaldības vadības pārstāvji atzīst, ka līdzekļu ieguldīšana centra skaistumā būtu luksusa lieta, ko pašlaik nevar atļauties. Taču apkārtnes sakoptībai vajadzētu sekmēt pašu tuvējo namsaimnieku iniciatīvu. 


Uzvaras ielas namos iepretī Hercoga Jēkaba laukumam vienā dzīvoklī atjaunoto logu plastmasas rāmji balti, citā – brūni, citam vēl palikuši vecie koka logi. Dažādi arī balkoni. Kādā pirmā stāva dzīvoklī tas aiztaisīts ar restēm.   


Trīs mājas padarīja skaistākas
«Gan mūsu māja, gan arī apkārtējās, kas atrodas pašā pilsētas centrā, izskatās noplukušas. Pilsētas vizītkartei tās godu nedara,» dusmojas Uzvaras ielas 4. nama iedzīvotājs Fricis Šemets. Viņa ģimene tur dzīvo kopš mājas uzbūvēšanas 1963. gadā.  
Tolaik atšķirībā no citām šā kvartāla celtnēm pret pilsētas centrālo laukumu pavērstās mājas tika apmestas un nokrāsotas. Krāsa ir diezgan labi saglabājusies, taču balkoni un logi – nē. F.Šemets stāsta, ka pie savas mājas dažkārt saticis ārzemju tūristus un tādās reizēs viņš juties visai neērti, ka dzīvo tik nepievilcīgā vietā. 
Uzvaras ielas 4. nama pilnvarnieks Renāts Fasuļins smaidot saka: «Ja Dome piedāvātu ievērojamu līdzfinansējumu, lai pilsētas centrs kļūtu skaistāks, droši vien mājas iedzīvotāji to labprāt pieņemtu. Taču idejai siltināt un reizē sakārtot fasādi viņu mājai, kas jau tāpat ir diezgan silta, diez vai pietiks atbalstītāju,» secina R.Fasuļins.    
    
Gan silti, gan izceļ baznīcu 
Pērn pilsētas centrā renovētās Raiņa ielas 10. mājas vecākā Valentīna Mankus stāsta, ka, īstenojot ES atbalstīto renovācijas projektu, izdevies ne tikai namu padarīt energoefektīvāku, atjaunot pagalam nolietoto un cauro šīfera jumtu, bet arī apkārtni veidot skaistāku. «Mājas gaišais krāsojums labi izceļ blakus esošo katoļu baznīcu, kas mūsu apkārtnē ir dominante,» saka V.Mankus. Viņa stāsta, ka, sākot renovāciju, apmēram trešdaļa dzīvokļu īpašnieku šo projektu nav atbalstījuši, taču tagad opozīcija esot samierinājusies.  


Rosinās ar pozitīviem piemēriem
Arhitekte un Ozolnieku Domes deputāte Aija Ziemeļniece (ZZS) stāsta, ka daudzviet pasaulē, spodrinot pilsētu tēlu, atjauno mājas skaistākajās vietās. Arhitektoniski to var risināt, piemēram, ietērpjot ēku stiklotā, reizē arī enerģiju saudzējošā apvalkā. «Viss skaistais arī skaisti maksā. Un tas, kā padarīt pilsētu skaistāku, jau būtu jārisina pašvaldības līmenī, jo dzīvokļu īpašniekiem pašiem vien tas nevarētu būt pa spēkam,» saka arhitekte.      
Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks un Estētikas komisijas vadītājs Jurijs Strods (Nacionālā apvienība) uzskata, ka pilsētā redzamāko vietu sakārtošana būtu luksusa lieta, kas var gaidīt. «Pašlaik, kamēr Jelgavā ir 150 kilometru neasfaltētu ielu un 220 kilometru garumā ielām nav trotuāra, pašvaldība centra sakopšanu finansiāli atbalstīt nevar. Taču apkārtējās vides sakoptībai vajadzētu rosināt pašus māju īpašniekus kaut ko darīt lietas labā. Labākos saimniekus mēs cenšamies godināt, rīkojot konkursus. Piemēram, nākamnedēļ vērtēsim tos, kas būs visskaistāk izgaismojuši savus namus,» saka J.Strods. Līdzīgi domā Jelgavas Mākslinieku biedrības vadītājs Māris Brancis, kurš uzskata, ka Jelgavas pašvaldībai vajadzētu māju īpašniekus ar pozitīviem piemēriem rosināt rūpēties par savu gadu desmitiem neatjaunoto māju izskatu. ◆