ZZ.lv ARHĪVS

Garās rindās pēc eiro sākumkomplektiem nav jāstāv (papildināts)

Gaļina Kudrjavceva

2013. gada 10. decembris 13:35

2625
Garās rindās pēc eiro sākumkomplektiem nav jāstāv (papildināts)

«Nordea» bankas Jelgavas filiālē līdz pusdienlaikam pārdoti apmēram 100 eiro sākumkomplekti, rindas filiālē nav novērotas. Līdzīga situācija ir arī citu banku filiālēs. 

«Šodienai mums ir 200 komplektu, puse jau pārdota. Taču tas arī ar apmēram tas skaits, ar ko esam rēķinājušies,» vērtē «Nordea» bankas Jelgavas filiāles vadītāja Ilze Sirme. Viņa atzīst, ka lielākā daļa sākumkomplektu pircēju tos iegādājas kā dāvanas tuviniekiem Ziemassvētkos. Bankā sākumkomplektus var iegādāties, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. I.Sirme atgādina, ka līdz nākamā gada 1.janvārim Latvijas eiro monētas nevar izmantot arī valstīs, kur valūta jau ieviesta.

Arī «Swedbank» finanšu centra «Jelgava» vadītāja Daiga Jakoviča atzīst – lai arī pirmais klients pie filiāles aizņēma rindu jau pulksten astoņos, lielas ažiotāžas nav. «Desmit minūtēs klients tiek apkalpots. Lielākā daļa daļa iegādājas tieši maksimāli iespējamo – piecus sākumkomplektus,» stāsta D.Jakoviča. Līdz pulksten 13.30 bankas filiālē Jelgavā pārdoti apmēram 1000 komplektu. Arī «Swedbank» pārstāve atzīst, ka lielākā daļa sākumkomplektus pērk dāvināšanai.

Bankas «Citadele» Jelgavas filiāles pārvaldniece Laura Kovaļevska atzīst, ka no rīta filiālē bija vairāk klientu, kas par eiro iegādi interesējušies jau iepriekš, taču dienas gaitā situācija izlīdzinājās un rindā vienlaikus ir ap pieciem klientiem. «Jāuzsver, ka tie ir tikai iepazīšanās komplekti, tāpēc iedzīvotājiem nav jāsteidz tos pirkt. Pēc jaunā gada visi varēs eiro mainīt pēc noteiktā kursa, tāpēc uztraukties nevajadzētu,» aicina bankas pārstāve. Līdz pulksten 14.30 filiālē Jelgavā pārdoti apmēram 200 komplekti.

Sākumkomplekta vērtība ir desmit lati jeb 14,23 eiro, kas precīzi atbilst neatgriezeniski fiksētajam pārejas kursam, un tie nopērkami - komercbanku filiālēs, 302 pasta nodaļās, kā arī Latvijas Bankas kasēs un filiālēs Daugavpilī un Liepājā, tātad - visās tajās vietās Latvijā, kur pēc 1.janvāra tiks mainīti lati uz eiro. 

Sākumkomplektu saturs – divas divu eiro, četras viena eiro, septiņas 50 eiro centu, astoņas 20 eiro centu, septiņas desmit eiro centu, piecas piecu eiro centu, sešas divu eiro centu, sešas viena eiro centa monētas.