ZZ.lv ARHĪVS

Labāk skaita skaidru naudu

Lāsma Antoneviča

2013. gada 10. decembris 00:00

73
Labāk skaita skaidru naudu

Jelgavas skolēnu personalizētā bezkontaktu karte atzīta par pēdējo gadu labāko e-pakalpojumu
Par spīti problēmām, kādas pavadījušas skolēnu elektroniskās kartes ieviešanu, piemēram, skolēnu palikšanu tukšiem vēderiem sistēmas kļūmes dēļ, SEB bankas izstrādātā e-karte ieguvusi Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju balvu «Platīna pele 2013». Taču daudzi vecāki joprojām kartei dažādu iemeslu dēļ neuzticas.


«Lai gan karti teorētiski varējām lietot jau pagājušajā mācību gadā, to aktivizējām tikai oktobrī, kad pašvaldība sāka uz to pārskaitīt naudu par brīvpusdienām, kas mums pienākas kā daudzbērnu ģimenei. Ļoti nepatika, ka gluži vai piespiedu kārtā bija jākļūst par SEB bankas klientiem,» pirmās emocijas, kas saistītas ar personalizētās bezkontaktu kartes ieviešanu, atklāj trīs bērnu tētis Jānis. 


Bērnam jāprot skaitīt un plānot
Skolēnu karti, ar ko patlaban iespējams norēķināties gan pilsētas sabiedriskajā transportā, saņemot 50 procentu atlaidi, gan skolas ēdnīcā, izmanto vecākā Jāņa ģimenes atvase, kas mācās Jelgavas 4. sākumskolas 3. klasē. Pirmklasniekam tā pagaidām netiek aktivizēta, jo brīvpusdienas piešķir valsts, bet launagam vecāki izvēlējušies dot skaidru naudu. «Esam ieinteresēti, lai bērni iemācītos skaitīt un rēķināt, cik naudas ir viņu rīcībā, bet ar karti tas nav iespējams. Vienīgais labums – varam būt droši, ka bērns pusdienām paredzēto naudu neiztērē ārpus skolas,» spriež tētis. Viņš piebilst, ka problēmas rodas arī gadījumā, ja atvase pirmdien vai otrdien, kad skolā par visu nedēļu iespējams norēķināties par brīvpusdienām, karti atstājusi mājās.
«Mums nav pilnīgi nekādu problēmu ar personalizētajām bezkontaktu kartēm. Vecāki arī nav sūdzējušies. Sākumā, kad kartes ieviesa, varbūt bija kādas aizķeršanās, kā dēļ ēdnīcā vajadzēja ilgāk pastāvēt rindā, bet nu viss ir kārtībā,» apliecina Jelgavas 4. sākumskolas direktore Agita Lundberga. Viņa nemācēja pateikt, cik izglītības iestādes audzēkņu izmanto e-karti. Jelgavas pašvaldība ziņo, ka apmaksātās brīvpusdienas pilsētā saņem vairāk nekā 800 bērnu.


Turpmāk ar karti varēs iepirkties 
«Personalizētās bezkontaktu kartes ir sevi attaisnojušas. Pēc to ieviešanas mums ir daudz lielāki bezskaidras naudas ieņēmumi, nekā bija ar mēnešbiļetēm. Patlaban sūdzību principā nav. Vienīgās problēmas, ja vecāki nav pietiekami papildinājuši kontu,» par iespēju skaidri redzēt, kas un par ko norēķinājies, gandarīts kartes pasūtītāja uzņēmuma «Jelgavas Autobusu parks» vadītājs Pēteris Salkazanovs. Viņš ir pārliecināts, ka projekts jāattīsta, integrējot karti «MasterCard» vai «VISA» sistēmā, tādējādi ar to būtu iespējams maksāt ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī tirdzniecības vietās. Tas varētu notikt nākamā gada pavasarī, min P.Salkazanovs. 
Jaunā parauga skolēnu apliecības, kas vienlaikus kalpo kā maksājumu kartes, ieviestas pagājušajā mācību gadā, kad tās varēja izmantot pilsētas sabiedriskajā transportā. Jelgavas skolēniem tiek piešķirta 50 procentu atlaide ne vairāk kā astoņiem braucieniem dienā. No šā gada oktobra ar karti iespējams maksāt arī skolu ēdnīcās. «Ziņas» jau rakstīja, ka pirmajās divās dienās pēc šā pakalpojuma ieviešanas sistēmā bija radusies tehniska kļūme un skolēni nevarēja ar karti norēķināties par pusdienām. Jāpiebilst, ka SEB banka bija vienīgā komercbanka, kas pēc aptaujas uzņēmās ieviest šo karti. Plānots, ka turpmāk to varētu arī izmantot kā skolēna reģistrēšanās līdzekli, ienākot skolā. ◆