ZZ.lv ARHĪVS

Siltināt ziemā neprāts un dārgi

Lāsma Antoneviča

2013. gada 29. novembris 00:00

239
Siltināt ziemā neprāts un dārgi

Atbalstīt sešu Jelgavas novada izglītības iestāžu siltināšanas projektus, aiz svītras atstājot Līvbērzes un Kalnciema vidusskolu, kā arī Sporta centra filiāles «Kalnciema Sporta zāle» pieteikumus, lēmusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrija (VARAM). Pašvaldība par rezultātu ir gandarīta, tomēr norāda – vērienīgos rekonstrukcijas darbus nav pieļaujams veikt mācību gada laikā.


Jelgavas novada pašvaldība ziņo, ka no VARAM saņemta informāciju par Šķibes un Aizupes pamatskolu, Staļģenes vidusskolas muižas ēkas, izglītības, kultūras un sporta centra «Līdumi» filiāles «Jaunlīdumi», Lielplatones internātpamatskolas internāta ēkas, kā arī Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas siltināšanas projektu apstiprināšanu. 


Mācās no traģēdijas
Saskaņā ar prasībām darbi pilnībā jābeidz līdz 2014. gada 30. jūnijam. «Projektu īstenošana ļautu samazināt izglītības iestāžu uzturēšanas izmaksas, kā arī tiks sakārtoti objekti. Tomēr, izvērtējot 21. novembra traģiskos notikumus Zolitūdē, kad vienlaicīgi ar būvdarbiem ēka tika ekspluatēta tirdzniecības vajadzībām, pašvaldība uzskata par nepieļaujamu, ka tādi vērienīgi rekonstrukcijas darbi skolās tiktu īstenoti mācību gada laikā, turklāt remontdarbiem paredzēts nelabvēlīgais ziemas periods,» ziņo Jelgavas novada pašvaldības pārstāvis Jānis Erno.
Pašvaldība šos argumentus uzskata par pietiekamiem, lai rosinātu mainīt Ministru kabineta noteikumus, paredzot projekta aktivitāšu pagarināšanu līdz 2014. gada 31. augustam. Šo priekšlikumu Jelgavas novads pārsūtījis VARAM, Izglītības un zinātnes, Finanšu, kā arī Ekonomikas ministrijai. Ar līdzīgu aicinājumu tuvākajā laikā pie atbildīgajām institūcijām plāno vērsties arī Pašvaldību savienība, informē J.Erno. 


Būvnieks: Vasara nav risinājums
Atšķirībā no iepriekšējās kārtības šoreiz viens no projektu iesnieguma vērtēšanas kritērijiem bija paziņojums par iepirkuma procedūras rezultātiem. Saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā izvietoto informāciju «Uzars celtniecība» darbosies Šķibes pamatskolā (līgumcena 277,3 tūkstoši latu bez PVN) un Staļģenes vidusskolas muižas ēkā (190,9 tūkstoši latu bez PVN). «Vēl nekādus līgumus neesam parakstījuši, bet abos šajos objektos nevajadzētu būt problēmu ne ar to, ka projekts jāīsteno ziemā, ne ka tas varētu traucēt mācību procesu. Piemēram, Staļģenē siltināšana paredzēta no iekšpuses, bet Šķibē daudz darbu notiks pagrabstāvā, un siltināšanu paspēsim trīs mēnešos pavasarī,» teic «Uzars celtniecība» valdes loceklis Gatis Bērziņš. Viņš piekrīt, ka ziema fasādes siltināšanai no būvniecības viedokļa ir pilnīgi nepiemērots laiks, taču arī vasara nav risinājums, jo projekta īstenošanai nepieciešami četri pieci mēneši. Tāpat, rūpējoties par skolēnu drošību, pašvaldībai un skolas vadībai būtu jādomā, kur  pārvietot bērnus, lai netiktu traucētas ne mācības, ne remontdarbi, norāda G.Bērziņš.
Paredzēts, ka «Jaunlīdumu» ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas darbus veiks personu apvienība «Telms-Delpro» (208,4 tūkstoši latu bez PVN).  Savukārt SIA «Siltums Jums» paaugstinās energoefektivitāti Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā (147,7 tūkstoši latu) un Lielplatones internātpamatskolas internāta ēkā (136,1 tūkstoši latu bez PVN), bet Aizupes pamatskolu siltinās uzņēmums «Velve» (321 tūkstotis latu bez PVN). 


Skolēniem salst, jumts tek
Jāpiebilst, ka sešu Jelgavas novada izglītības iestāžu siltināšana apstiprināta Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) energoefektivitātes paaugstināšanas projektu konkursa trešajā kārtā, kurā Vides investīciju fonda, kas veic KPFI projektu ieviešanu un uzraudzību, pārstāvis Gints Kārkliņš savulaik paredzēja ļoti lielu konkurenci un nepieļāva, ka nosacījumi varētu tikt mainīti. 
«Esam apbēdināti, ka mūsu pieteikums jau otro reizi tika noraidīts,» atzīst Līvbērzes vidusskolas direktore Daiga Podkalna. Viņa piebilst, ka visas cerības tomēr nav atmestas. Siltināšanas un renovēšanas jautājuma risināšanā iesaistījusies pagasta pārvalde, kas meklē iespējas piedalīties kādās nākamā plānošanas perioda ES fondu līdzfinansētajās programmās. 
Projektu īstenošanas otrajā kārtā nosiltināta un renovēta Vircavas vidusskola, kā arī tās filiāles Platonē un Lielvircavā, Elejas vidusskolas jaunāko klašu ēka un Vilces pamatskolas muižas ēka. ◆