ZZ.lv ARHĪVS

Tehniskās jaunrades dienās konstruēs robotus, būvēs lidmodeļus un makaronu tiltus

P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības

2013. gada 19. novembris 00:00

342
Tehniskās jaunrades dienās konstruēs robotus, būvēs lidmodeļus un makaronu tiltus

Šajā nedēļas nogalē, 23.novembrī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs Jelgavā pārvērtīsies par zinātniski pētniecisko darbnīcu, kur, konstruējot robotus, veicot ķīmiskos eksperimentus, būvējot lidmodeļus un vēl daudz ko citu, bērni visnotaļ praktiskā veidā varēs iepazīt aizraujošo dabaszinātņu pasauli. Šāda iespēja tiks nodrošināta tradicionālo Tehniskās jaunrades dienu ietvaros, ko sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu parlamentu un RTU Robotikas klubu jau piekto gadu rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Kā tas ir ik gadu, Tehniskās jaunrades dienu komanda ir parūpējusies, lai pasākuma programma būtu interesanta visu vecumu bērniem un jauniešiem. Šogad dalībniekiem būs iespēja piedalīties kādā no astoņām disciplīnām robotikas, mehānikas, elektronikas vai ķīmijas jomā.

„Robotikas darbnīcā” dalībnieki bez priekšzināšanām konstruēs robotus - līnijsekotājus, kas pārvietojas pa uzzīmētu melnu līniju, savukārt pieredzes bagātākie konstruēs un programmēs astoņkāju Tarantulbotus. „Elektrostacijā” jaunieši mācīsies izveidot elektromagnētiskā lauka detektoru un pārliecināsies, vai tīklam pievienotas iekārtas snaudas režīmā tērē enerģiju. „Ķīmijas laboratorijā” dalībnieki iejutīsies alķīmiķu lomā un veidos paši savu ķīmiskās enerģijas avotu, kā arī pētīs audumu īpašības un mijiedarbību ar dažādām ķīmiskām vielām. Savukārt „Mehānikas praktikumā” būs iespēja uzbūvēt savu lidmodeli vai sacensties motorlaiviņu regatē. Bet tiem, kuri mājās no spageti makaroniem un līmes būs izgatavojuši tiltus, būs iespēja pārbaudīt to izturību un sacensties ar citiem jauniešiem. Jāpiebilst, ka pašreizējais Latvijas rekords spageti tiltu slodzes izturībā ir 484 kg!

To visu, protams, jaunieši darīs pieredzējušu speciālistu vadībā, turklāt katram jaunajam inženieriem ar savu veikumu būs iespēja piedalīties sacensībās.

Tāpat apmeklētāji varēs vērot ķīmijas un fizikas eksperimentu paraugdemonstrējumus, interaktīvā veidā iepazīties ar studiju un karjeras iespējām dabas un inženierzinātņu jomā, kā arī mācīties programmēt un izmēģināt spēkus citās lietderīgās izklaidēs. Spriežot pēc iepriekšējo gadu atsauksmēm, Tehniskajās jaunrades dienās garlaicīgi nav nevienam – arī vecākiem, kuriem kopā ar savām atvasēm šī ir vienreizēja iespēja atsaukt atmiņā un pārbaudīt praksē skolā mācītos likumus un teorijas.

Plašāka informācija par pasākuma programmu un norises laiku pieejama mājaslapā www.tjd.lv.

Tehniskās jaunrades dienu mērķis ir rosināt sabiedrības, īpaši pamata un vidējās izglītības vecuma jaunatnes interesi par inženierzinātnēm, kā arī attīstīt viņu teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas tehnisko disciplīnu jomā. Līdz šim Tehniskās jaunrades dienu disciplīnās jau piedalījušies vairāk nekā 3000 dalībnieku.

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta „Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma” ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.