ZZ.lv ARHĪVS

Ķipura krimināllietā liecina darbinieki, uzņēmēji un paziņas

LETA

2013. gada 24. oktobris 18:42

2043
Ķipura krimināllietā liecina darbinieki, uzņēmēji un paziņas

Pēc liecinieku uzklausīšanas šodien Jelgavas tiesa decembrī plāno turpināt skatīt krimināllietu, kurā par iespējamām nelikumībām saistībā ar medicīnas aprīkojuma iegādi iestādes vajadzībām apsūdzēti divi Jelgavas pilsētas slimnīcas pārstāvji, tostarp vadītājs Andris Ķipurs, kā arī uzņēmēji, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Šodien tiesā liecināja SIA «Digiteks» sadarbības partnera medicīnas preču izplatītāja SIA «Amerilat MD» pārstāvis, kurš saistībā ar korupcijas apsūdzībā minēto gultu iepirkumu pastāstīja, ka uzņēmums SIA «Digiteks» uzdevumā bija šo gultu piegādātājs.

Pārstāvis apstiprināja citu liecinieku iepriekš teikto, ka gultu piegāde aizkavējās Ķīnas ražotāja kavēšanās un Baltijas jūrā iesaluša kuģa dēļ. Tāpat ražotājs bija kļūdījies, piegādājot gultas bez stieņa, kas ir gultas palīgaprīkojums, lai slimnieks varētu piecelties.

Šo trūkumu piegādātāji novērsa par saviem līdzekļiem, trūkstošos stieņus pasūtot Latvijas uzņēmumā SIA «Amatnieks». Piegādes organizētājs skaidroja, ka tehnoloģiski savā ziņā trūkums bija pārvērsts par ieguvumu, jo Latvijā izgatavotie stieņi bijuši biezāki un izturīgāki nekā Ķīnā pasūtītie oriģināli. Ņemot vērā, ka no gultas bieži būs jāpieceļas slimniekiem ar lielu ķermeņa svaru, vietējie stieņi šim nolūkam ir drošāki, taču tiem kā gultas detaļai trūka atbilstošas kvalitātes standartu dokumentācijas, ko par būtisku trūkumu un likumpārkāpumu uzskatījusi Veselības ministrijas Veselības inspekcija, skaidroja izņēmuma pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, visām gultām esot attiecīgie sertifikāti, savukārt preču kataloga numuru neatbilstības esot nebūtiskas un šie numuri vairāk ir ražotāja iekšēja informācija, jo visas gultas ir viena tipa. Tāpat piegādātajām gultām atšķīries bremžu aprīkojums, taču tas neesot pretrunā ar iepirkuma nosacījumiem.

SIA «Amatnieks» vadītājs tiesā apstiprināja, ka viņa uzņēmums izgatavojis detaļas gultām. Viņš informēja - ja būšot rakstveida lūgums, uzņēmums varot apstiprināt detaļām izmantotos materiālus un to atbilstību kvalitātes standartiem.

SIA «Jelgavas pilsētas slimnīca» Diagnostiskās radioloģijas nodaļas darbiniece liecināja par sonoskopa iegādi. Viņa pastāstīja, ka sākotnēji slimnīcas vadība sonoskopu plānojusi iegādāties ginekoloģijas kabinetam, lai to izmantotu darbā ar grūtniecēm, taču Diagnostiskās radioloģijas nodaļa lūgusi aprātu izvietot pie viņiem, jo ginekoloģijā tam nebūtu pilnas noslodzes, bet radioloģijā savukārt visas ierīces ir pilnībā noslogotas un viena novecojusi.

Radioloģijas nodaļas darbiniece apstiprināja, ka iepirkuma tehniskās specifikācijas gatavotas konkrētam «Toshiba» sonoskopa modelim, jo radiologi paši to pieprasījuši vadībai, pamatojoties uz līdzšinējo pieredzi un šīs tehnikas atbilstību slimnīcas darbam.

Viņa arī pastāstīja, ka ne tikai vienas firmas, bet dažādu medicīnas aprīkojuma firmu pārstāvji regulāri ierodas slimnīcā, lai pārrunātu ar speciālistiem jaunākās tehnoloģijas un informētu par jaunākajiem modeļiem. Dažkārt kādu aparātu atvedot testēšanai, lai speciālisti varētu izmēģināt un apsvērt, vai slimnīcai vajag tādu ierīci.

Tāpat Diagnostiskās radioloģijas nodaļas darbiniece apstiprināja, ka nodaļas vadītājam apsūdzētajam Edmundam Kalniņam 2010.gada rudenī bijusi apaļa jubileja un viņš dāvanā saņēmis skaidras naudas summas gan no slimnīcas vadības, gan no kolēģiem, kuri sametuši naudu dāvanai.

Tiesā šodien liecināja arī Ķipura paziņa, kurš no slimnīcas vadītāja gribēja nopirkt māju. Viņš skaidroja, ka abi bija noslēguši pārdošanas līgumu un viņš Ķipuram jau samaksājis, bet, kad devies uz zemesgrāmatu nodaļu pārreģistrēt mājokli, viņam atteikts, jo īpašumam uzlikts liegums. Kā vēlāk noskaidrots, tas izdarīts saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto izmeklēšanu. Vēlāk viņš ar Ķipuru noslēdzis līgumu, kas atceļ mājokļa pārdošanu, un Ķipurs paziņam atdevis naudu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve, kas bija skatījusi Ķipura amatpersonas deklarāciju un konstatējusi kļūdas tās aizpildīšanā, tiesā liecināja, ka nepilnības bija radušās tieši saistībā ar nenotikušo mājokļa pārdošanas darījumu. Ķipurs gan šo darījumu nebija slēpis, taču deklarējis neatbilstošā ailē, savukārt pēc tam viņš nebija deklarējis darījuma atcelšanu un to, ka rezultātā ienākumus nav guvis. VID par to bija izteicis brīdinājumu, taču vēlāk šo lietvedību pārņēmusi prokuratūra.

VID pārstāve pauda, ka viņa nesaskatīja pamatu aizdomām par iespējamām nelikumībām, izņemot formālu kļūdu.

Turpmāko šīs lietas skatīšanu tiesa atlika uz 19.decembra pulkten 10, paredzot turpinājumu 27.janvārī un 5.februārī.