ZZ.lv ARHĪVS

Virsprokurore: Alkohola tirgotāji saņem arī reālu cietumsodu

Gaļina Kudrjavceva

2013. gada 20. oktobris 15:56

987
Virsprokurore: Alkohola tirgotāji saņem arī reālu cietumsodu

«Prokurors var prasīt to sodu, kas ir reāli piemērojams, jo tiesa nevar piemērot nesamērīgu sodu, kas nav paredzēts par katru konkrētu nodarījumu,» Jelgavas prokuratūras virsprokurore Vida Kravcova skaidro, ka lielākoties par nelegālā alkohola tirdzniecību tiek piespriesti piespiedu darbi.

Prokurore atzīst – grūtākais ir pierādīt pārdošanas faktu un pieķert tirgotāju pie rokas. «Ja cilvēks ir pieķerts pirmo reizi, sods nebūs liels,» skaidro V.Kravcova. Tāpat, piemērojot sodu, likumsargi vērtē, vai uzglabāšana un realizācijas notika grupā, kā arī citus vainu pastiprinošus faktorus.

Taču šogad bijuši daži gadījumi, kad par nelegālā alkohola apriti kā sods piemērota arī reāla brīvības atņemšana.

Lai aktualizētu nelegālā alkohola aprites nopietnību un samazinātu iespējas iegādāties metilspirtu un citus nelegālas izcelsmes alkoholiskos dzērienus, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina Saeimu un Ministru kabinetu nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus sabiedrības interešu labā, stingri vēršoties pret nelegālā alkohola tirgotājiem.

Biedrība uzskata, ka nelegālās alkohola aprites apkarošanas pamatā jābūt stingrai politiskai gribai un gatavībai nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus sabiedrības interešu vārdā. Līdz šim Iekšlietu ministrija nav spējusi likvidēt nelegālā alkohola tirdzniecības vietas, kādas ir katrā Latvijas pilsētā, uzskata LĀB. Biedrība aicina nekavējoties aktualizēt nelegālās aprites un alkohola bīstamas lietošanas problēmu Latvijā un rast iespējas virzīt likumdošanu alkohola aprites sakārtošanas un bīstamas alkohola lietošanas ierobežošanas virzienā.

«Par šo situāciju runāsim tuvākajā Latvijas Ārstu biedrības valdes sēdē, kurā piedalīsies arī narkoloģijas speciālisti. Iespējams, ka Latvijas Ārstu biedrība aicinās premjeru Valdi Dombrovski pieprasīt iekšlietu ministra demisiju par bezdarbību un medijos pausto pārliecību, ka nelegāla alkohola izplatīšana ir nenozīmīgs noziegums,» biedrības viedokli pauž tās viceprezidents Māris Pļaviņš.