ZZ.lv ARHĪVS

Tamisārs: Piecas minūtes pēc gadu mijas būsim gatavi izdot eiro

LETA

2013. gada 27. septembris 11:33

808
Tamisārs: Piecas minūtes pēc gadu mijas būsim gatavi izdot eiro

Klubi «Četri balti krekli» un «Jelgavas krekli» piecas minūtes pēc gadu mijas, kad notiks pāreja no latiem uz eiro, būs gatavi izdot klientiem eiro, žurnālistiem sacīja šo klubu līdzīpašnieks AinārsTamisārs.

Viņš atzina, ka jaungada sagaidīšana izklaides iestādēm ir pļaujas laiks, tāpēc uzņēmumam ērtāk būtu, ja pāreja noritētu no rīta pulksten 8, nevis pusnaktī. Tagad situācija būs nedaudz sarežģīta, bet, neskatoties uz to, uzņēmums ir gatavs pārejai uz Eiropas vienoto valūtu.

Tamisārs sacīja, ka līdz šim jau paveikti vairāki soļi - izstrādāta cenu lapa ar cenām latos un eiro, kā arī sagatavota cenu lapa eiro un latos, kas tiks izmantota no nākamā gada janvāra. Rēķinu izrakstīšanas sistēmā ir ieviesta aile «kopsumma eiro». Oktobrī sākas paralēlās cenu atspoguļošanas periods, un tad uzņēmumiem jau ir jānorāda čekos pirkuma un pakalpojuma kopsumma gan latos, gan eiro.

Uzņēmums arī sagatavojis elektroniskos kases aparātus, līdz ar to jaungada naktī pusnaktī būs jānospiež piecu ciparu kombinācija, un kases aparāti būs piemēroti eiro norēķiniem, stāstīja Tamisārs.

Viņš atzina, ka ir jau noslēgts līgums par eiro skaidras naudas priekšpiegādi, kā arī ir sagādāta glabātava eiro uzglabāšanai līdz nākamā gada 1.janvārim. Līdz eiro dienai lati un eiro ir jāglabā atsevišķi.Klubu «Četri balti krekli» un «Jelgavas krekli» darbiniekiem jau ir sagatavota instrukcija par to, kādas darbības būs jāveic pusnaktī, kad iestāsies 2014.gads. Klubu līdzīpašnieks stāstīja, ka līdz pulksten 23.59 samaksai tiks pieņemti lati, pusnaktī būs piecu minūšu pārtraukums kasē, kad tiks atnesti no glabātavas eiro, un tad klubu klientiem atlikumu sāks izsniegt eiro.

Sākts arī darbs pie POS terminālu piemērošanas, lai gadu mijā var pieņemt maksājumu kartes. Paredzēts, ka pusnaktī tiks ieslēgta programma, kas pārprogrammēs visus karšu pieņemšanas aparātus, līdz ar to būs līdz 15 minūtēm garš pārtraukums maksājumu karšu pieņemšanai. Tamisārs gan cer, ka šīs pārtraukums būs īsāks.

Tamisārs skaidroja, ka gatavošanās eiro sākta jau vasarā, jo tas naktsklubu biznesā ir brīvāks periods.Latvija eirozonai pievienosies nākamgad. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās varēs norēķināties vēl latos un jau eiro, bet atlikums tiks izdots eiro. Algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.