ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: «Fortum» atklāj jaunu spēkstaciju Krievijā; kopā kaimiņvalstī plānots investēt 2,5 miljardus eiro

www.zz.lv

2013. gada 26. septembris 07:59

931
FOTO: «Fortum» atklāj jaunu spēkstaciju Krievijā; kopā kaimiņvalstī plānots investēt 2,5 miljardus eiro

Šonedēļ Rietumsibīrijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Somijas prezidents Sauli Nīniste svinīgā ceremonijā atklāja jauno Njagaņas GRES dabasgāzes «Fortum» korporācijas termoelektrostaciju. Spēkstacijas pirmais bloks darbojas jau kopš 2013. gada marta, bet otro un trešo bloku plānots pabeigt 2013. un 2014.gadā attiecīgi. 

Njagaņas GRES ir viens no lielākajiem jaunajiem spēkstaciju projektiem Krievijā kopš 1990.gada ar uzstādīto jaudu elektroenerģijai 1250 megavati (MW). Plānots, ka jaunā stacija gadā saražos 9,8 teravatstundas elektroenerģijas, kas ir pielīdzināmas apmēram 3,1 miljonam Krievijas mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņam, informē uzņēmuma pārstāve Guntra Matisa. 

Svinīgajā uzrunā atklāšanas ceremonijas laikā «Fortum» Finanšu Prezidents Markus Rauramo teica: «Njagaņas spēkstacija ir viena no nozīmīgākajām Fortum investīciju programmas sadaļām Krievijā, padarot to par svarīgu notikumu mūsu uzņēmuma vēsturē. «Fortum» ir apņēmības pilns strādāt Krievijā ilgtermiņā un Krievijas enerģētikas tirgus spēlē nozīmīgu lomu mūsu uzņēmuma stratēģijā.» 

Njagaņas GRES sastāvēs no trim kombinētā cikla ražotnēm, kas izmantos energoefektīvo gāzes turbīnu tehnoloģiju. Njagaņas pirmā bloka jauda pārsniedz 420 MW un tā ir viena no visefektīvākajām enerģijas ražotnēm Krievijā. Njagaņas GRES otrais bloks pašlaik atrodas testēšanas režīmā un to plānots nodot ekspluatācijā līdz 2013.gada beigām. Njagaņas GRES trešo bloku plānots nodot ekspluatācijā līdz 2014.gada beigām, kas ir ātrāk nekā sākotnēji plānots.

«Fortum» Krievijā īsteno plašu 2,5 miljardus eiro vērtu investīciju programmu, kas ir viena no vērienīgākajām Krievijas siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanā. Programma aptver astoņas gāzes ražotnes, četras no kurām jau ir nodotas ekspluatācijā. Atlikušās četras stacijas jaudas ziņā veido programmas lielāko daļu. To būvniecību ir paredzēts pabeigt līdz 2014.gada beigām. 

«Fortum» Krievijā pieder deviņas spēkstacijas un tas Krievijā dod darbu 4 300 cilvēkiem.

Publicitātes foto