ZZ.lv ARHĪVS

Video: Eiro ieviešanas ietekme uz cenu pieaugumu – 0,2-0,3 procenti no cenas

www.zz.lv

2013. gada 20. augusts 10:53

203
Video: Eiro ieviešanas ietekme uz cenu pieaugumu – 0,2-0,3 procenti no cenas

Atsaucoties uz iedzīvotāju bažām par atsevišķu uzņēmēju negodprātīgu praksi, eiro ieviešanas aizsegā ceļot cenas, eksperti iesaka iedzīvotājiem apzināties savu pircēja varu un to mērķtiecīgi izmantot, šādas preces neiegādājoties, jo, kā liecina pētījumi un citu valstu pieredze - eiro ieviešanas ietekme uz cenu pieaugumu ir 0,2 – 0,3 procenti, apgalvo Ekonomikas ministrija.

«Cenu jautājuma aktualizēšanās sabiedrībā ir pašsaprotama. Tomēr, vai cenas patiešām pieaugs, lielā mērā noteiks paši iedzīvotāji, aktīvi paužot savu nostāju un līdzdarbojoties - nepērkot preces, kurām, viņuprāt, ir nepamatoti celtas cenas. Pašlaik atsevišķu komersantu rīcība, gaidot eiro un apaļojot cenas, met ēnu uz pārējiem uzņēmējiem, radot priekšstatu, ka tā dara vairākums. Turpmākos mēnešus aicinu uztvert kā ekonomiskās vēlēšanas - cenas tirgū noteiks iedzīvotāju balsojums - pirkt vai nepirkt,» uzsver Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

«Kā liecina citu valstu pieredze, eiro ieviešanas ietekme uz cenu pieaugumu bija niecīga - Igaunijā tā bija 0,3 procenti, Maltā - 0,2 un Slovākijā – 0,25 procenti. Tas nozīmē, ka kopumā statistiski vidējais rādītājs būs 0,2-0,3 procenti, jo būs gan preces un pakalpojumi, kam cenas nemainīsies un tiks pārrēķinātas precīzi pēc valūtas kursa, gan tādas, kam cena mainīsies. Piemēram, minēto 0,2-0,3 procentu ietekme maizes cenā neatspoguļojas vispār, savukārt desmit latu vērtu friziera pakalpojumu pāreja uz eiro ietekmētu par 2-3 santīmiem,» papildina J.Pūce.

Jau kopš gada sākuma notiek regulārs cenu monitorings, un 86 procentos gadījumu cenu izmaiņas nav notikušas. Cenas samazinājās septiņos procentos, bet kāpums novērots septiņos procentos gadījumu, un lielākoties tas nav saistīts ar pāreju uz eiro, apgalvo ministrijā. Svārstības, galvenokārt, izskaidrojamas ar sezonalitāti, kā arī izejvielu un citu resursu, piemēram, degvielas vai energoresursu, cenu kāpumu pasaulē. 

«Uzņēmēju rīcība, negodprātīgi pārrēķinot cenas uz eiro, ir sodāma. Tāpēc norisēm tirgū regulāri seko līdzi Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Cenu kontrole ir arī pašu pircēju rokās - neiegādājoties preces un pakalpojumus no šiem uzņēmējiem,» papildina J.Pūce.

Video: Ekonomikas ministrija