ZZ.lv ARHĪVS

Pietiek.com: «Evopipes» notikusi kratīšana; iespējams, par fondu naudas izkrāpšanu

www.zz.lv

2013. gada 18. jūlijs 13:06

1717
Pietiek.com: «Evopipes» notikusi kratīšana; iespējams, par fondu naudas izkrāpšanu

Kratīšana politiskajai elitei pietuvinātā uzņēmēja Māra Martinsona ofisā, ko trešdien veica Ekonomikas policija, saistīta ar izmeklēšanu par kādu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētu projektu Martinsonam daļēji piederošajā cauruļu ražotnē SIA «Evopipes» Jelgavā, iespējams, aizdomās par fondu naudas izkrāpšanu, raksta Pietiek.com. 

Līgums par ES naudas apguvi slēgts 2009.gadā laikā, kad, ekonomikas ministrs bija Artis Kampars («Vienotība»). Tieši togad «Evopipes» kļuva par partijas finanšu piesaistītāja Edgara Jaunupa basketbola kluba «VEF Rīga» sponsoru.

M.Martinsona būvfirmas «Moduls-Rīga» ofisā Pārdaugavā, kur arī trešdien notika kratīšana, līdz ar citiem M.Martinsona uzņēmumiem reģistrēta arī SIA «Evopipes» juridiskā adrese. Jau trešdien neoficiāli cirkulējušo informāciju, ka kratīšana notikusi arī ražotnē, Pietiek.com ceturtdienas rītā apstiprināja šī uzņēmuma attīstības departamenta vadītājs Oļegs Ļamovs. «Varu tikai pateikt, ka tā saistīta ar realizētu LIAA projektu ar ES līdzfinansējumu, no kura mēs jau esam atteikušies, tādēļ kratīšanai nebija pamata,» Pietiek.com teica O.Ļamovs, no tālākiem komentāriem atsakoties.

Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), kas administrē ES fondu naudu, direktors Andris Ozols jau kopš trešdienas uz Pietiek.com zvaniem un īsziņām neatbild. 

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (Reformu partija), kura pārziņā ir LIAA, norādīja, ka ir atvaļinājumā un viņa rīcībā nav informācijas par kratīšanām un Ekonomikas policijas izmeklēšanu saistībā ar ES fondu apguvi konkrētajā uzņēmumā.

«Evopipes» 2009.gada 14.jūnijā noslēdza līgumu ar LIAA par projekta «Jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanā» realizāciju. Par ES līdzfinansējumu uzņēmumam saskaņā ar līgumu bija jāiepērk jauna un inovatīva produktu ražošanas līnija, ar ko ražot inovatīvas caurules elektroinstalācijas kabeļu aizsardzībai.

Trīs iepirkumos 2009., 2010. un 2011.gadā par kopējo summu 5 272 850 miljoni eiro (aptuveni 3,6 miljoni latu) «Evopipes» iepirka iekārtu bloku plastmasas cauruļu elektroinstalācijām ražošanai, rāda Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija. Piegādātāji par 2,8 miljoniem eiro bijusi vācu «Unicor GmbH» un poļu «Riveroir Liability Company» par kopumā 2,4 miljoniem eiro. 

2009.gadā, kad M.Martinsona «Evopipes» tika pie LIAA administrētajiem ES fondu miljoniem, ekonomikas ministra amatā bija «Vienotības» (tolaik «Jaunā laika») politiķis Artis Kampars. M.Martinsons iepriekš 2006.gadā JL bija oficiāli ziedojis 10 000 latu. Ar šo politisko spēku M.Martinsonu cieši saista arī par «Vienotības» finašu piesaisti ilgstoši atbildīgais Edgars Jaunups, jo M.Martinsons ir viņa vadītā basketbola kluba «VEF Rīga» valdes loceklis un caur saviem uzņēmumiem arī ģenerālsponsors. Par «VEF Rīga» sponsoru 2009. gadā, kad tika saņemta zaļā gaisma ES fondu naudas apguvei, kļuva arī «Evopipes».

M.Martinsons ir uzņēmuma valdes loceklis un līdzīpašnieks ar 17,82 procentiem kapitāldaļu. Vēl 37 procenti uzņēmuma pieder SIA «Modulex invest», kurā M.Martinsons ir līdzīpašnieks ar desmit procentiem kapitāldaļu. Citi 37,16 procenti pieder SIA «IVN Invest», kura valdes priekšsēdētāja Jekaterina Kotova ir vairāku M.Martinsona uzņēmumu amatpersona. Atlikušie pieci procenti «Evopipes» pieder Armanda Garkāna būvkompānijai «Arčers», bet 2,87 procenti - «Evopipes» valdes priekššēdētājam Edgaram Viļķinam, kura telefons uz Pietiek.com zvaniem neatbild.