ZZ.lv ARHĪVS

Nav zināms, kā notiek mazo uzņēmumu IT sistēmu pielāgošana eiro

LETA

2013. gada 10. jūlijs 11:22

255
Nav zināms, kā notiek mazo uzņēmumu IT sistēmu pielāgošana eiro

Nav zināms, kā notiek mazo un vidējo uzņēmumu IT sistēmu pielāgošana eiro ieviešanai, tādēļ Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA) sadarbībā ar dažādu nozaru organizācijām veiks aptauju par šo jautājumu, ekspresintervijā biznesa portālam "Nozare.lv" teica LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

"Problēmas ir ar maziem un vidējiem uzņēmumiem. Mēs nezinām, cik tālu tie ir tikuši ar priekšdarbiem savu IT sistēmu pielāgošanai," Bāliņa teica, norādot, ka par lieliem uzņēmumiem un lielu starptautisku vai Latvijā ražotu uzņēmumu vadības sistēmu lietotājiem LIKTA neesot īpašas bažas.

"Lielie uzņēmumi un tādas nozares kā bankas un apdrošinātāji jau ir veikuši nepieciešamās IT sistēmu izmaiņas. Īpaši tas ir paveicies uzņēmumos un nozarēs, kuriem ir filiāles vai kontakti pieredzes apmaiņai ar Igauniju. Domājot pa eiro ieviešanu Igaunijā, bija arī iespēja domāt par eiro ieviešanu Latvijā," Bāliņa sacīja.

Vienlaikus LIKTA vadītāja teica, ka eiro ieviešana attiecas ne tikai uz grāmatvedības sistēmām, kur būs jāmaina uzskaites valūta, bet arī uz vairumu citām IT sistēmām, kas saistītas ar naudu, tostarp līgumvadības un personālvadības sistēmas, arī pārdošanas atbalsta sistēmas. Tajās ir funkcijas - komisijas aprēķini, līgumcenu aprēķini u.tml., kuras ietekmēs pāreja uz eiro.

"Vislielākās problēmas varētu rasties tiem uzņēmumiem, kas strādā ar privātpersonām un skaidru naudu. Tiem jau no 1.oktobra būs jānorāda cenas gan latos, gan eiro. Un, ja līdz šim nekas nav darīts ar sistēmām, vai var paspēt vēl izdarīt?" Bāliņa šaubījās.
Viņasprāt, viens risinājums, kas tomēr saistīts ar papildu izdevumiem, būtu nomainīt esošās IT sistēmas pret jaunām, kuras apmaksātu pēc nomas modeļa un kurās izmantotu mākoņdatošanas tehnoloģijas.

"Grāmatvedības un uzskaites sistēmas, kā, piemēram, "Microsoft" izstrādātais "Navision" un "Axapta" un Latvijas "FMS" izstrādātais "Horizon", jau ir gatavas pārejai. Sistēmās ir jānospiež eiro "slēdzis". Tas jau ir iekļauts šo sistēmu bezmaksas vai maksas jauninājumos. Tas neradīs lielas papildu izmaksas," Bāliņa teica, skaidrojot šādu jaunākās paaudzes sistēmu priekšrocības.

"Jautājums ir, vai maziem un vidējiem uzņēmumiem ir tāda grāmatvedības programmatūras versija, uz kuru attiecas jauninājumi, un vai grāmatvedības programmatūras izstrādātājs vispār nodrošinās pārējai uz eiro nepieciešamos jauninājumus. Ir jau tādi uzņēmumi, kas joprojām grāmatvedībai izmanto izklājlapu "Excel". Varbūt ir laiks nomainīt šādu sistēmu un pāriet uz jaunu, eiro pielāgotu sistēmu? Ja prasa, vai šādiem uzņēmējiem būs papildu tēriņi - atbildu: viennozīmīgi!" Bāliņa sacīja.

Jau ziņots, ka vakar Eiropas Savienības finanšu ministri pieņēma galējo lēmumu par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā, kas nozīmē, ka sāksies neatgriezeniska virzība un jaunās valūtas ieviešana no 1.janvāra.