ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: Vairāk nekā 15 000 svētdienas naktī vienojas kopkorī koncertā «Līgo»

Uldis Veilands

2013. gada 8. jūlijs 11:47

31933
FOTO: Vairāk nekā 15 000 svētdienas naktī vienojas kopkorī koncertā «Līgo»

Noslēguma koncertā pulcējās 240 jauktie kori, 79 sieviešu kori, 28 vīru kori, 42 senioru kori, 26 ārzemju latviešu diasporas kori, 12 ārvalstu viesu kolektīvi. Līdz ar dziedātājiem koncertu kuplināja arī apmēram 700 dejotāju un vairāk nekā 1500 mūziķu no pūtēju orķestriem, Pūces etnogrāfiskā orķestra, bungu un dūdu grupas «Auļi», «Sinfonietta Rīga» ansambļa, perkusiju grupas un daudzi solisti. Noslēguma koncerta dalībnieku skaitā bija teju tūkstotis mūsu pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada pārstāvju.

Tika godināts simtgadnieks, diriģents no ASV Roberts Zuika, bet pirmo reizi pie pults stājās arī vairāki jauni virsdiriģenti. Atbilstoši pieteiktajai «Līgo» jeb «Lai top» tēmai Mežaparka estrādē svētdien skanēja gan a capella latviešu kormūzikas klasika (Emiļa Melngaiļa «Jāņuvakars» un simtpiecdesmitgadnieka Jāzepa Vītola latviešiem nu jau gandrīz vai sakrālā «Gaismas pils» ar Ausekļa vārdiem), kā arī nu jau par mūsdienu klasiku kļuvusī Mārtiņa Brauna un Raiņa «Saule, Pērkons, Daugava». Izskanēja arī vairāki spilgti jaundarbi, bet Ērika Ešenvalda «Dvēseles dziesmai» (Anitas Kārkliņas vārdi), kas Mežaparka naksnīgajās debesīs un interesantajā izgaismojumā kļuva par  oficiālās koncerta daļas skaistu (mūsdienīgu un reizē melodisku) noslēguma akordu, ir visas potences ieņemt būtisku vietu latviešu koru kultūras arsenālā arī turpmāk. 

Nākamo reizi šo iespaidīgo tradīciju – Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus – vērosim vai piedalīsimies 2018. gadā. 

Foto: Agris Samcovs