ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: «Mežacīruļi» konkurēs ar salātiem un garšaugiem

www.zz.lv

2013. gada 3. jūlijs 11:50

15070
FOTO: «Mežacīruļi» konkurēs ar salātiem un garšaugiem

Jelgavas novada zemnieku saimniecība «Mežacīruļi» blakus biogāzes stacijai uzbūvējuši jaunu siltumnīcu kompleksu. Tādejādi lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem dažādojis uzņēmējdarbību un startē jaunā nišā – salātu un garšvielu audzēšanas jomā, raksta Db.lv.

Siltumnīcu komplekss aizņem pushektāru un tajā ieguldīti 495 tūkstoši latu. Siltumnīcās tiek izmantots siltums, ko saimniecība iegūst biogāzes ražotnē, tādējādi nodrošinot efektīvu saražotā izmatošanu. 

Tiek audzēti vairāku šķirņu salāti un garšvielas, kas jau nonākuši veikalu tīklos «Maxima», «Rimi» un pašlaik notiek sarunas ar citiem tirgotājiem par to realizāciju.

Saimniece Vija Cīrule stāsta, ka mērķis ir piegādāt veikaliem vietējo preci visu cauru gadu. Pašlaik salātu nišā galvenokārt vērojama importa prece, bet «Mežacīruļi» piedāvā alternatīvu – pašu mājās audzētus dārzeņus. Perspektīvā plānots audzēt arī gurķus. Tiesa, pie izaudzēto dārzeņu loģistikas un pārdošanas vēl esot nopietni jāstrādā, jo šī saimniecībā ir jauna pieredze. V.Cīrule lepojas, ka saimniecība ir viena no retajām, kur dārzeņi aug augsnē, nevis, piemēram, stikla vatē, kā citviet.Konkurence šajā nišā gan ir sīva, to nenoliedz arī citi nozares dalībnieki. 

Tiesa, lapu salātu nišā vērojams lielākoties imports. Asociācijas «Latvijas dārznieks» vadītājs Jānis Bērziņš vērtē, ka salātu niša ir salīdzinoši brīva, taču veikaliem nepieciešami lieli apjomi un vienmērīgas piegādes. Turklāt jābūt skaidrībai, ko tirgus pieprasa un cik lielos apjomos, lai varētu rēķināties ar noietu.

Pēdējo trīs gadu laikā investīcijas «Mežacīruļu» fermas rekonstrukcijā un siltumnīcu izveidē sasniegušas gandrīz vienu miljonu latu.

Foto: Ritvars Skuja, «Dienas Bizness»