ZZ.lv ARHĪVS

«Billītes» aicina uz dziesmu dienu

Uldis Veilands

2013. gada 28. jūnijs 10:53

760
«Billītes» aicina uz dziesmu dienu

Jāņi aizvadīti, par vēsturi kļuvis arī jau astotais ar latviešu tautas dziesmām, rotaļām un dančiem bagātais Līgosvētku ieskandināšanas pasākums rakstnieka Edvarta Virzas dzimtas mājās «Billītes».

Taču klusums tur nevaldīs arī pēc Jāņiem – 30. jūnijā pulksten 15.30 paredzēta dziesmu diena, kurā tiks izpildītas dziesmas ar E.Virzas tekstu, sola memoriālās muzejmājas tagadējā saimniece Diāna Jance, rakstnieka mazmazmeita. Izrādās, Berlīnē kopš 1970. gada dzīvojošais latvietis Maksims Strunskis, kad vien viņa ārsta profesija atļāvusi veltīt laiku citai iemīļotai nodarbei, apzinājis dziesmas ar E.Virzas vārdiem.

E.Virzas daiļrades cienītāji droši vien atpazīs rindas no viņa dzejoļa «Karogs»: «Pūšat, taures, skanat, zvani, saule, plašu gaismu lej! Karogs sarkanbaltisarkans vējos atraisījies skrej.» Izrādās, tās dziesmā pārvērtis komponists Arvīds Žilinskis. Protams, tas noticis jau pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, jo vēlāk, padomju laikos, tik populārajam bērnu mūzikas autoram dziesma ar šādu tekstu droši vien nozīmētu vismaz komponista karjeras beigas. Pat neiedziļinoties saturā, bet tāpēc vien, ka E.Virza padomju Latvijas laikā bija viens no «visnezināmākajiem» un «aizmirstākajiem» latviešu rakstniekiem. 

Dīvaini, bet minētā dziesma ir viena no retajām, kas saglabājusies vismaz tā saucamajā mutvārdu apritē. M.Strunskim gan Latvijas, gan trimdas arhīvos izdevies apzināt pavisam 45 dziesmas ar E.Virzas tekstu. Dažādu autoru un dažādu žanru – gan kora mūzika, gan solo dziesmas. E.Virzas tekstiem reiz pievērsies pat vairāk nekā popmūzikas autors Raimonds Pauls.

Billītēs viesoties svētdien aicināti Zemessardzes koris «Stars» (mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts), Salgales pagasta dziedātāji un viesi.

Pasākuma sākums Billītēs pulksten 15.30 nav izraudzīts nejauši – lai interesenti paspētu ar savu klātbūtni pagodināt arī svētdien ap pusdiviem dienā (atkarībā no ģeogrāfiskā novietojuma) paredzēto Dziesmu svētku karoga pacelšanas ceremoniju pilsētās un novados, uzsver Diāna Jance.